Смяна на ставата връща качеството на живот

С д-р Николай Харалампиев, ортопед-травматолог от УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив, разговаря Галина Спасова

- Д-р Харалампиев, какво констатирахте при безплатните консултации за коленна става, които проведохте напоследък с ваш колега в болницата?

- Дойдоха над 150 души, дори чак от Варна, Шумен. Установихме, че хората не си обръщат внимание навреме, ходят на 4-5 места при различни колеги, всички им поставят диагнозата, изписват им адекватно лечение, но понеже пациентите нямат доверие, отиват при още няколко лекари и така забавят лечението. Освен това не знаят как да предпазват коленете си. Примерно много вредно е продължителното седнало положение. Доста от хората, които идваха на профилактичните прегледи, прекарват седнали по 7-8 часа на ден.

- Какво се промени в лечебните методи във вашата специалност?

- Преди доста се прилагаше консервативно лечение. В последните години масово се оперира, каквато е световната практика. Хората вече не лежат тук по месец, месец и половина, а и много по-лесно се обслужва опериран пациент. На втория-третия ден по-здравите ходят сами, въпреки че са с помощни средства. След 6-7 дни си отиват вкъщи. Някога при увреда на менискусите масово целите са били премахвани. Това е една от причините за наличието на артроза у много пациенти над 60 години. Отдавна вече се практикува миниинвазивното лечение с артроскопия, което е доста по-щадящо. Буферната функция на менискусите остава и се възпрепятства развитието на артроза.

- За пациента, а и за системата въпросът за цената остава  основен.

- Чуждият, а и нашият опит показват, че недостигът на финансиране може да се компенсира донякъде единствено с оптимално използване на клиничните средства. Това означава бърз прием, обработване, опериране, бързо изправяне на пациентите, бързо изписване. Това намалява неимоверно разходите - преките и косвените. Казваме „вън търговците от храма”, но не можем да кажем „вън търговците от болницата”. Понеже тя прави търгове и купува част от консумативите. Има стави на различни производители, цената на някои е 6-7 хиляди лева. Здравната каса плаща 1080 лв. за тазобедрена става. За коленните стави - 2700 лева. Най-евтината протеза струва 4 хиляди. Има и много по-скъпи - до 10-12 хил. лева. За протези половинки, когато е износена само вътрешната страна на коляното, НЗОК поема цялата сума. Гонартрозата е инвалидизиращо в напредналата си фаза заболяване. Не могат да ходят хората поради болки, контрактура. Изкривяват им се краката, трудно се обслужват, не могат да се качват и да слизат по стълби.

- На каква възраст са най-често пациентите за смяна на коленната става?

- Понеже българинът е изключително търпелив човек - което не е добро качество най-вече по отношение на здравето, - след 60 години. Има и млади хора, но там все пак показанията са доста ограничени, защото имплантите имат определен живот. Понякога се разхлабват, инфектират се. И в чужбина е така. От опит мога да кажа, че това е най-вече във връзка с имунитета. Въпреки че е доказано - българинът има доста сериозен имунитет. Невъзприемчив е към много бактерии и вируси, които мъчат западния свят.

- Какви са факторите за увреждане на тазобедрените стави?

- Най-честата причина за износването им е вродено заболяване, като дисплазията, да речем. Не говорим за луксацията, защото тя се диагностицира в ранна детска възраст. Дисплазията, която не е лекувана, фрактури на таза, фрактури на бедрената глава, идиопатични коксартрози, т.нар. болест на Чандлър. При всеки отделен случай трябва да се определи каква е прогнозата, докога може да се отлага. Напоследък много са актуални хондропротекторите за по-дълготрайното отлагане на хирургическото лечение. Перорални и инжекционни. Всички те помагат, но когато се приложат навреме. Има ли вече тежко механично износване, безсмислено е да се пробва този вид лечение.

- Но само лекар може да установи доколко е напреднало износването.

- Точно така. Задължително се правят рентгенографии. Някои пациенти предпочитат да си направят ядрено-магнитен резонанс, за да се видят и меките структури в коленната става. Да не забравяме физиотерапията, тя е подценявана. Хубаво е хората да настояват за направление за физиотерапия два пъти годишно. Пациентите се повлияват много добре и от балнеолечението. Говорим като цяло за артрозните промени.

- За вас растящият травматизъм не е статистика, а всекидневие.

- Наблюдава се ръст на травматизма, автомобилния най-вече. Производственият сега е нисък, за разлика от преди. Днес съм оперирал 16-годишен със счупено бедро точно от катастрофа. В Пловдив има седем и сега се прави осмо ортопедично отделение. За всички има работа. Ние оперираме от пеленачета до 100-годишни хора.

 Сайтът на д-р Харалампиев е www. haralampiev.com
 

Сподели във Facebook