Здраве

2 Септември 2013

3048

Животът днес

Собствен мармалад в килера

Добре узрели шипки се почистват от дръжките и листенцата отпред и се измиват. Разрязват се на две по дължина и се почистват от семената. Тази процедура може и да си я спестите. Мармалад става и от цели шипки.

Заливат се със студена вода – 4 литра или да се покрият до 5-6 см над повърхността. След като напълно омекнат, шипките се прецеждат през гевгир, пасират (претриват) се, като се поливат с отварата, в която са се варили. Получената каша се прецежда 2-3 пъти през ситно сито и се премерва.

Поставя се в тенджера и се добавя захарта. Тя трябва да бъде в следното съотношение: на 5 л каша - 2 кг захар. Вари се отново, като непрекъснато се разбърква, за да не загори. Мармаладът е готов, когато добие гъстотата на течен мед.

Докато е още топъл, се изсипва в сухи и топли буркани, които се затварят, но не се стерилизират.От 5 кг шипки се получават около 2 кг мармалад.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 66