Содата може да се пребори с автоимунно заболяване на клетъчно ниво. До този извод стигнаха американски учени, резултатите от чието изследване са публикувани в Journal of Immunology.

Содата превръща тялото в противовъзпалителна среда, като въздейства върху клетките на далака. Това прекратява неадекватния имунен отговор, който е причина за много заболявания.

Автоимунните заболявания се появяват, когато имунната система атакува човешкия организъм. Към тази категория се отнасят ревматоидният артрит, лупусът и др. Понякога лечението включва потискане на имунната система, което обаче води до заразяване с различни инфекции и даже рак. За щастие вече се появи безопасен начин за справяне със заболяванията.

Изключително полезните свойства на содата се базират върху способността ѝ да стимулира стомаха в производството на голямо количество киселини, които въздействат върху мезотелиалните клетки и прекратяват имунната реакция. Учените открили, че употребата на обикновена вода, смесена със сода, в продължение на две седмици принуждава имунните клетки в далака, бъбреците и кръвта да намалят възпалението.

За първи път специалистите забелязали този ефект, наблюдавайки лабораторни мишки с увредени бъбреци. След това били проведени експерименти и с доброволци. Те пили воден разтвор на сода (2 грама сода на 250 милилитра вода). Ефектът бил подобен. Освен това учените установили, че на лечението реагират Т-клетките, които пречат на имунната система да атакува организма.

Освен това проведени наскоро изследвания установиха, че содата усилва ефекта от лечението при пациенти, страдащи от заболявания на бъбреците, като поддържа функциите на органа.

Сподели във Facebook