Известно е, че през зимата е по-трудно да се спазват принципите на здравословното хранене. Плодовете и зеленчуците са ограничени, а употребата на продукти, съдържащи повече сол, се увеличава. Но именно това трябва да се избягва, предупреждават специалистите.

Безспорно големите количества сол са вредни по всяко време на годината. Но през зимата хората се потят по-малко и това е причината солта да започне да се задържа в организма. Резултатът често е повишено кръвно налягане. Прекомерната употреба на сол е особено опасна за хора със сърдечносъдови заболявания.

За да се избегнат тези проблеми, учените съветват да не се консумират обработени храни, защото те съдържат много натрий. Той се използва от производителите като консервант. Солницата на масата също може да доведе до прекаляване със солта. Специалистите препоръчват да се използват други подправки. През зимата се увеличава и употребата на консервирани храни, затова учените съветват да изхвърляме течността от тях, защото в нея има най-много натрий.

Сподели във Facebook