Резултатите от наскоро проведени изследвания доказаха за пореден път, че чесънът е един от най-полезните продукти. Известно е, че той е ефективно средство срещу вируси и бактерии, но се оказва, че може да се бори и с други заболявания. Редовната употреба на чесън понижава нивото на „лошия“ холестерол, водещ до сърдечносъдови проблеми. Освен това нормализира и кръвното налягане. Доказано е, че употребата на чесън подобрява състоянието на 80% от пациентите с хипертония.

Учените установиха още, че чесънът предотвратява образуването на тромби, които повишават риска от инсулт. Намалява опасността и от остеопороза, както и от артрит.

Благодарение на силните му антиоксидантни, антибактериални и противогъбични свойства, той ефективно се справя с патогенните микроорганизми, които вредят на кожата и водят до появата на обриви.

Традиционната китайска медицина отдавна препоръчва чесъна при простудни заболявания, защото стимулира имунната система. Помага и на дишането.

Последни изследвания показаха, че чесънът е много полезен за жените в менопауза, защото повишава нивото на хормона естроген, а той е важен за доброто състояние на костите, като намалява риска от остеопороза и артрит.

Известно е, че свободните радикали предизвикват възпаления в мозъка, което ускорява възрастовото понижаване на когнитивните функции. Чесънът обаче съдържа мощен антиоксидант, който потиска възпаленията и подсилва мозъчните функции.

Сподели във Facebook