Здраве

18 Февруари 2014

1683

Животът днес

Спирането на цигарите прави хората по-щастливи


Спирането на цигарите въздейства на психиката поне колкото едно лечение с антидепресанти. Такива са изводите от изследване, чиито резултати са публикувани в British Medical Journal.

Според британските учени, които са взели под внимание 26 изследвания по темата, ефектът от спирането на цигарите може да бъде определен като „еднакъв или по-добър от този на антидепресантите, използвани за лечение на състояния на тревожност или резки промени в настроението”.

Включените в проучването пушачи са били „средно зависими”, на средна възраст 44 години. Те са пушели между 10 и 40 цигари дневно. 48% от тях са били мъже. Анкетирани са преди опита им да спрат цигарите и след това повторно - в период от шест седмици до шест месеца.

Престаналите да пушат проявявали по-незабележими признаци на депресия, те били по-спокойни, по-малко стресирани и гледали по-позитивно на живота в сравнение с останалите, които продължили да пушат.

Подобрение се забелязвало дори при хора, засегнати от умствени смущения, от момента, в който те преустановили пушенето. Никаква промяна в менталното състояние обаче не била регистрирана при бившите пушачи, върнали се отново към вредния си навик.

Координаторката на изследването Дженма Тейлър от Университета в Бирмингам изрази надежда, че тези резултати ще помогнат за отхвърлянето на някои фалшиви схващания, според които тютюнът има антистресиращо или релаксиращо въздействие. "Сравнявайки непушачите и пушачите, може да се заключи, че вторите са по-склонни към умствени смущения от първите", добавя тя.

Тютюнопушенето се свързва със смущения и болести като рака, сърдечносъдовите проблеми или импотентността.
Според данни на Световната здравна организация от юли миналата година тютюнът е причина за смъртта на 6 милиона души годишно, като тази цифра ще нарасне до 8 милиона през 2030.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88