Епидемията от коронавирус, която тръгна от Китай, се прехвърли в Европа. Най-пострадалата държава от COVID-19 е Италия. Всъщност в момента няма нито един континент, където да не се е появил вирусът, броят на жертвите надхвърли 3000, заболелите по целия свят са около 91 хиляди.

Редица изследвания обаче показват, че ситуацията може да не е толкова опасна, колкото хората предполагат. Китайски учени съобщиха, че, независимо от смъртните случаи, при повечето хора заболяването протича леко и без сериозни усложнения. Много пациенти напълно са се възстановили в кратки срокове. Специалистите смятат, че паниката, обхванала света, е неоправдана, а рисковете от коронавируса се преувеличават от много правителства.

Според резултати от наскоро проведено изследване от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Китай към 11 февруари от 44672 потвърдени случая на коронавирус почти 81% са били леки. Т.е. при тези пациенти вирусът не е преминал в пневмония. Останалите 19% са били тежко болни. Учените съобщиха, че при повечето леки случаи заболяването е преминало достатъчно бързо, а симптомите са били подобни на тези на грипа. В този факт обаче експертите виждат опасност, защото когато проявите на COVID-19 не са ярко изразени, може да се сбъркат с простуда или грип и пациентите да ги игнорират, като не съобщават за състоянието си и не търсят медицинска помощ. Така рискът да бъдат заразени много хора нараства.

Сподели във Facebook