„Високото кръвно налягане е диабетът са опасни в преклонна възраст, но върху организма оказва влияние и психиката, пише немското издание Süddeutsche Zeitung.

Изследване с участието на 70 хиляди души, чиито резултати са публикувани в научното списание PNAS, показало, че продължителността на живота и на мъжете, и на жените, влизащи в оптимистичната група, е с 10-15% по-висока в сравнение с хората от песимистичната група. Оказало се, че шансовете да доживеят до 85-годишна възраст при позитивно настроените хора са доста по-големи.

„Как точно положителният поглед към света помага за удължаване на живота и предпазва от заболявания засега не е ясно. Но е доказано, че оптимистите по-добре регулират емоциите си и са по-устойчиви на стресовите фактори и трудности“, съобщават учени от Харвардския университет, които също са взели участие в изследването.

Според експертите въпреки че и в организма на оптимистите се изработват хормоните на стреса, повишава се кръвното налягане, кръвоносните съдове изпитват по-голямо натоварване, а имунната система преминава във висока степен на бойна готовност, те очевидно са в състояние по-добре и по-бързо да се справят с напрегнатата ситуация и да противостоят на вредното въздействие на стреса.

Сподели във Facebook