Спортните травми нарушават мисленето

Според резултати от ново изследване, публикувано в последния брой на списание Neurology, повтарящите се или еднократни травми на главата, предимно в груповите видове спорт, могат да доведат до загуба или съществено влошаване на способностите на хората да възприемат нова информация.

Учените проследили състоянието на 224 професионалисти в спортове като американски футбол, ръгби и хокей. Паралелно в изследването участвали и практикуващи неконтактни спортове, като ски. Първите състезатели носели през целия сезон специални шлемове, които регистрирали всички удари по време на игра или вероятните травми на главата.

Всички представители на груповите спортове, участващи в експеримента, получили по 469 травми, като в този брой не влизат състезателите със сътресение на мозъка или постъпили на лечение. Доброволците и от двете групи били подложени два пъти на тестове – в началото и в края на сезона. Целта била да се определят тяхната концентрация, работна памет и ред когнитивни навици. Както и се очаквало, след първия тест нямало разлика между състезателите от двете групи.

В края на сезона обаче всички основни показатели на умствената дейност на състезателите от колективните спортове се оказали с 22% по-ниски в сравнение с колегите им, преживели по-малко травми на главата. Това означава загуба на човешките способности за рационално познание.

Според учените снижението на този показател с 50-60% би изравнило съвременния човек с неандерталеца. В групата на лекоатлетите умствената дейност също била намалена, но само с 4%, което също никак не е приятно.

Любопитно е, че в началото на сезона изследователите не открили никакви разлики между представителите на различните видове спорт. И тъй като става въпрос за професионалисти, се предполага, че констатираните промени имат временен характер и в периода, когато спортистите не се състезават, възможностите им за адекватно мислене се възстановяват. Въпреки че подобни последици от травми едва ли може да изчезнат безследно, смятат учените.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 9