Старостта плаши хората, но в днешно време се натрупват все повече факти, че възрастта носи със себе си и позитивни промени – радостта се усеща по-силно, интелектът се повишава и дори сексуалният живот е по-изтънчен.

Както се казва, старостта е прекрасна, особено ако се има предвид нейната единствена алтернатива. С повишаването на продължителността на човешкия живот възниква и необходимостта от решаване на все повече социално-икономически проблеми.

Над 800 милиона от жителите на Земята вече са прехвърлили 60 години, а броят на столетниците превишава населението на една малка страна, например като Исландия.

Обикновено свързваме старостта с един куп заболявания, със загуба или намаляване на някои важни способности и навици, с притъпени усещания, с липса на еластичност на кожата... Възрастните хора са с понижена жизнена енергия и повишен риск от здравни проблеми.

От древни времена представата за старостта е трайно свързана с физическия упадък на тялото. Особено мрачен е възгледът на древните гърци, че старостта е особен вид заболяване. Според съвременните научни изследвания обаче преклонната възраст невинаги и във всяко отношение означава упадък на жизнените функции. А периодът на старостта може да се разглежда и като разцвет.

Кога настъпва старостта?

Според италианския поет Данте Алигиери старостта настъпва на 45-годишна възраст. Съвременно социологическо допитване, проведено във Великобритания, установи средна граница за навлизане в старостта 59 години, като колкото по-възрастни са били респондентите, толкова повече е била завишавана границата.

Според ООН и световната научна общност възрастта за навлизане в старостта е 60+.

По-малко простуди

С възрастта обикновено се повишава имунната защита. Организмът се сблъсква ежедневно с милиони потенциално опасни патогенни организми. С времето имунната система се научава да ги разпознава с помощта на специално програмирани лимфоцити.

Още при първия контакт с патогените белите кръвни телца от този тип формират така наречената имунологична памет, която при следващи появи на чужд агент помага на организма да произведе антитела за бърз и ефикасен отпор. Джон Апхъм от австралийския университет Куинсланд твърди, че имунологичната памет е дълготрайна.

„Имунната система на хората, които са преживели епидемия, може да запамети вирус за 40, а в някои случаи и 50 години. След 70-годишна възраст обаче паметта отслабва. Затова пък има един златен период – от 40 до 70 години, - когато имунната система прекрасно помни всички вируси, с които организмът е контактувал в предишните години“, казва Апхъм. Подобна защита води до намаляване на простудите. Други видове имунологична защита обаче обикновено отслабват с възрастта.

Оцеляване при епидемии

Пандемията от т.нар. испански грип през 1918 г. беше най-разрушителната в човешката история - в нея загинаха 50 млн. души. Тогава пострадаха предимно хора от 20 до 40 години, или тези, за които се смята, че са най-здрави и силни.

Разразилият се през 2009 г. свински грип се разви по странен сценарий – мнозинството от починалите бяха под 65 години. Предполага се, че причината е в прекалено силната реакция на имунната система на вируса.

Хората с най-силен имунитет отреагирали по най-бурен начин, което се оказало катастрофално. Тази реакция учените наричат цитокинова буря, или синдром на системна възпалителна реакция. Нормалната имунна реакция е позитивна  – когато открият патоген, съседните тъкани изпращат химически SOS сигнали, като отделят цитокини. Идващите на помощ кръвни телца на свой ред отделят цитокини и тогава сигналите дават резултат.

Но понякога програмата се проваля и започва унищожаване на собствените здрави клетки, което води до животозастрашаващо възпаление.

Все още не е ясна причината за цитокиновата буря, но в резултат на непрестанни изследвания е разработен нов способ за противодействие, който е насочен към самия синдром на системна възпалителна реакция, а не към вируса, който го провокира.

По-малко алергии

Първопричината за алергичните реакции и досега е предмет на горещи спорове в научните среди. Всички обаче са единодушни, че участие в алергиите имат антителата, главно имуноглобулин Е.

С възрастта организмът произвежда все по-малко антитела и колкото повече остаряваме, толкова по-слабо се проявяват алергиите. Алергичните реакции са най-силни в детството, а в периода от юношеството до 30-годишна възраст те отслабват. След това симптомите на алергичните хора се появяват с нова сила, но след 50 години отново отслабват.

Интелектът се повишава

Стареенето има деструктивно въздействие върху човешкия мозък, но  по някои жизненоважни интелектуални способности старите хора значително превъзхождат младите. През 1956 г. американски учени започнали най-продължителното изследване върху възрастовите промени в интелектуалните способности. В него участвали 6 хиляди доброволци, които били тествани на всеки 7 години. В резултат на експеримента се изяснило, че с възрастта намаляват математическите способности и се забавя реакцията на командите. По отношение на ориентацията в пространството, езиковия речник, вербалната памет и способността за решаване на проблеми се оказало, че периодът от 40 до 60 години е по-ефективен от този между 20 и 30 години. Според учените това се дължи на натрупаните с годините знания. Преживените години формират у хората по-точна представа за действително важните неща, а многогодишната практика развива способност за решаване на конкретни задачи. Получава се и натрупване на определени видове знания и се формира така нареченият „кристализиран интелект“.

По-редки главоболия

Главоболието при страдащите от мигрена може да отслабне. 

Изследване на шведски учени показа, че с напредването на възрастта продължителността и силата на пристъпите намаляват. Те се случват и по-рядко. От 374 участници в проучването само при четирима главоболието се е превърнало в хронично.

Слабо потене

Потните жлези с възрастта се свиват и броят им намалява. По тази причина двадесетгодишните се потят по-обилно от 50-годишните.

Може ли да се надхитри смъртта?

Статистиката показва, че даже когато годинките са повече, краят може да не е така близо, както ви се струва. Хората на преклонна възраст днес са по-здрави от всякога и имат шанс да отпразнуват още много пъти рождения си ден. Според специалистите дори на 80-годишна възраст шансът за жените да живеят още минимум една година е 95%. 

Сподели във Facebook