Стартира училище „Майка навреме“

Обучават жените да слушат биологичния си часовник 

Първото по рода си училище "Майка навреме" стартира в МБАЛ "Надежда” - София. То е част от информационната кампания "Колко е часът според твоето тяло" на Фондация "Майка навреме", която вече е в CredoWeb.

Училището има за цел да предостави в непосредствена и приятна обстановка повече информация относно женския репродуктивен часовник, как и какво трябва да знаят жените, когато планират своето бебе, какви пречки могат да срещнат, ако отлагат прекалено дълго раждането на дете. Слага акцент върху възможностите за профилактиране на репродуктивното здраве при жената и това тя да съхрани добрите си шансове да бъде майка.

Идеята за реализирането на кампанията се основава на данни от представително социологическо проучване, според което 88,8% от българските жени поставят детето като висша ценност в живота си. Същевременно близо 54,5% от тях не са запознати добре с работата на границите на репродуктивните възможности при жената.

Замразяването на яйцеклетки дава шанс на жени, които не са срещнали подходящ партньор или не са имали мотивация да родят навреме, да отложат това решение. Това не е просто свобода да родиш, когато искаш - това е концепция, философия, която спасява от принудителен компромис като станеш на 40 г., задължително да родиш, защото биологичният часовник цъка. Така д-р Георги Стаменов обясни смисъла на новия модел за асистирана репродукция чрез замразяване на яйцеклетка и отложено оплождане.

След 35 г. започва рязко влошаване на качеството на яйцеклетките, каза д-р Стаменов. С всяка изминала година жената губи с 20% от репродуктивния си потенциал от предходната година. 

На 45 г. шансът за забременяване със собствени яйцеклетки практически е 0, каза той. По думите му  99% от яйцеклетките на жената на тази възраст са с генетични увреждания и са негодни да дадат живот. Над 80% от стартираните бременности завършвали със спонтанен аборт.

Лора Велкова сподели своята лична история и всичките си премеждия в битката да има дете. Коментира се какво е яйчников резерв и какво се случва с броя и качеството на яйцеклетките с всеки откъснат лист от календара. Участничките научиха за хормоните и какво означава някой от тях да е извън норма.  Напътствани от водещия специалист по репродуктивна медицина, младите жени обсъдиха  различните пътища, които могат да бъдат избрани за реализация на мечтата за бъдещо дете, и какви възможности и рискове носи всеки от тях. 

Следващите лекции в училище "Майка навреме" ще продължат наесен. 

Кога и къде ще бъде следващото училище „Майка навреме“ – следете в CredoWeb

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 154