Здраве

10 Август 2021

credoweb bg

Д-р Димитър Пачев – ортопед-травматолог, е завеждащ отделение по Ортопедия и травматология в МБАЛ ВИТА. Той е специалист с над 21 години опит. Има изявени интереси в областта на колянната хирургия, спортната травматология и протезирането на големите стави. Активно работи в областта на лечението на пациенти с асептична некроза на колянната става. Съучредител е на Българска асоциация за здраве и развитие.

1. Д-р Пачев, какво точно представлява счупването на костта?
Счупването на костите е прекъсване на тяхната цялост, вследствие на травма от директно или индиректно приложена сила, както и в резултат на патологичен процес, нарушаващ целостта им. Това води на нарушаването на опорната функция на костния скелет и пречи на нормалното функциониране на крайниците, гръбначния стълб и на цялото тяло.

2. Как се диагностицират счупванията?
Чрез клиничния преглед, което включва анамнеза, оглед и клинично тестване на крайниците и ставите. Всичко това може да ни информира за наличие на фрактура. Но детайли за това какъв е видът на счупването, получаваме от направените рентгенови снимки или от компютърния томограф.

3. Кои са най-често срещаните видове фрактури?
Най чести са счупванията в областта на гривнената става и раменния пояс при горния крайник, както и в областта на глезена, ходилото и тазоберената става за долния.

Не са редки и счупванията в областта на лумбалните прешлени на базата на остеопороза, често oставaщи неоткрити своевременно.

4. Кои са най-честите причини за счупвания на костите в различните възрасти?
Падане при игра и каране на велосипед в детската възраст. Спортни травми, трудови злополуки и пътни катастрофи в младежка и средна възраст. При възрастните се появяват и остеопоротични фрактури, които се получават при минимално натоварване, а дори понякога са и спонтанни.

5. Кога се стига до по-сериозни интервенции и операции?
При разместени фрактури тенденцията е да се оперират, дори да може да се наместят и имобилизират, защото по-бързо се възстановява функцията на крайника и е нищожен рискът от вторично разместване. Разместените вътреставни счупвания се оперират задължително, особено ако са на костите на долния крайник.

6. Има ли по-модерни начини за фиксиране на счупените кости от познатия гипс?
Вътрешната фиксация на фрактурите - особено миниинвазивната травматология, е настоящето на ортопедичната травматология. Гипсовата имобилизация се използва все по рядко, но все още има място в детската възраст след наместване на фрактури, защото лесно се моделира.

7. Възможно ли е да сме счупили кост, но да нямаме сериозни симптоми?
Липсата на симптоми при фрактури или незначителни такива е изключение. Инфракциите при децата или леки остеопоротични на гръбначния стълб са със сравнително лека симптоматика.

8. Какви усложнения могат да настъпят?
Най-опасни, включително и животозастрашаващи, са тромбемболиите при фрактурите, кръвоизливите при счупване на големи кости могат да доведат до хеморагичен шок.

Увреда от костните фрагменти на съседните нерви, Компартман синдромът са все състояния, които налагат спешна реакция от страна на лекарите ... Има и други – по-леки, или които настъпват по-късно, затова лечението на фрактурите е процес, който налага активно наблюдение и медикаментозна профилактика през целия период на зарастване.

9. Колко време приблизително продължава възстановяването при различните възрасти?
Повечето счупвания зарастват за около 4 до 6 седмици. При децата периодът е с около една до две седмици по къс заради доброто кръвоснабдяване, а при възрастните - с около една до две седмици по дълъг.

10. Кои заболявания правят костите по-чупливи, за да могат болните от тях да бъдат по-внимателни?
Остеопорозата вследствие на обездвижване, хормоналните заболявания или лечението с кортикостероиди прави костите по-чупливи. Някои тумори, миелом или метастази също могат силно да лизират и отслабят дадената кост. Генетични заболявания като Остеогенезис инперфекта също водят до чести счупвания.

11. След като счупването зарасне, това прави ли въпросната кост по-чувствителна и по-податлива на бъдещи счупвания?
След като фрактурата зарасне, не би трябвало да е по-податлива на счупване. Дългата имобилизация, която води до отслабване на костта и мускулите, може да бъде предразполагащ фактор за падане и по лесно счупване.

12. Какви правила трябва да спазваме, след като „свалим гипса“? Винаги ли е необходима физиотерапия?
След сваляне на имобилизацията поради травмата и след обездвижването, мускулите отслабват, а съседните стави могат да се втвърдят, затова винаги препорачваме рехабилитация с физиотерапия, включително електростимулация и други процедури. Тя е продължителен процес и трае до няколко месеца при по тежките травми.

13. Кои са най-ефективните начини за превенция и заздравяване на костите – начин на живот и хранене, хранителни добавки?
Поддържането на оптимална форма и тонус на мускулите чрез движение е най-добрият начин за превенция на увреда на костите. Ставите обичат движение, но не и претоварване. Оптималното хранене с прием на витамини и микроелементи – Мg, Zn, Ca и други, е от значение за добрата обмяна в костта.

14. Как може пациентите да Ви намерят, ако се нуждаят от ортопед-травматолог?
За консултации и прегледи може да се обадите на телефоните на Регистратура или да си запишете час online през superdoc.bg.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook