Ставните болки се лекуват с постоянство

С д-р Виделина Тютюнджиева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина в МЦ ”Младост”, Варна, разговаря Галина Спасова

- Д-р Тютюнджиева, кои са обичайните катализатори на болката в ставите и мускулите?
- Често срещано страдание, а причините са различни. Обикновено това са заболявания, предизвикани от пренапрежение на опорно-двигателния апарат – тендовагинити, периартрити. Много често става дума за постоянно повтарящи се малки движения в ставите, свързани с професионална дейност или спорт - ако човек в дадено производство извършва еднообразни движения – работник на конвейер или готвач например. Другият тип натоварване се характеризира с голяма интензивност, макар и да е дори еднократно или не често повтарящо се. При т.нар. съботно-неделни спортисти поради това, че не са загрели, пренапрежението на стави и мускули води до болка. Болката в ръката от многочасово боравене с компютърната мишка обикновено е придружена и с болка в шията и гръбнака. Когато човек в ежедневието си затвърди неправилната позиция на тялото, следва скованост на ставите, болки при раздвижване.

- Как да се предпазят прекарващите дълги часове пред компютъра?
- Първото място в комплексните мерки е за умерения двигателен режим. Акцентирам върху „умерен” неслучайно - защото крайностите при вече увредени стави може да имат обратен ефект. Ако всекидневието е свързано с продължителна работа в неподвижно положение, на половин час да се прави раздвижване на раменния пояс, добре е да се започне някакъв спорт. Достатъчно е и ежедневното ходене, не изисква инвестиции. Поначало ходенето е най-подходящото движение за човека. Второ - балансирано хранене. По принцип препоръчваме повече алкализиращи храни и по-малко подкиселяващи. Това означава превес на зеленчуци, фибри, мляко, морски продукти и ограничаване на висококалорийните храни (бял хляб, тестени и сладки изделия). На трето място е поддържането на нормално тегло. Не да се гонят манекенски мерки, но всеки излишен килограм води до проблеми в ставите и начало на дегенерацията им.

- Младите хора застраховани ли са от болки в ставите?
- Т.нар. остеоартроза или хроничните невъзпалителни ставни заболявания са по принцип характерни основно за възрастта над 60 г. Но ако теглото е наднормено, коленната става ще се обади още на 35-40. Затова ние съветваме да се поддържа оптимално тегло.

- Какво е във възможностите на физиотерапията днес?
- Ставно-мускулните болки са обект на редица медицински дисциплини, както и на общопрактикуващите лекари. Болката, която води пациента при нас, може да е слаба, но може да е и толкова изразена, че да нарушава нормалния му живот. Пациентът трябва и да е информиран, да има здравна култура, навици, да знае, че самолечението може и да помогне донякъде, но трябва своевременно да се потърсят специалисти. Тогава ние можем да профилактираме и задържим началната артроза, защото този процес няма как да се върне назад. Съвременната медицина още не е измислила начин за това, но пък има много средства, които се грижат за ставния апарат.

- Какво е най-важното, което трябва да знае всеки?
- Не бива да се чака. Щом се появи болка, трябва да се потърси специалист. Преимуществото на физикалната терапия е в това, че тя не само води до облекчаване на болката, но и задържа износването и отлага във времето евентуална инвалидизация и рязко влошаване на качеството на живот. Но какво се случва? Болката се задълбочава, човек не взима мерки, свиква с нея и когато дойде при нас, е със значителни изменения, дори в някои случаи с възпаление на околоставните тъкани, което още повече усложнява лечението.

- Свикнали сме да глътнем хапче, а при физиотерапията е необходимо постоянство.
- Важно е пациентът да знае, че лекарят не може да постигне много без активното му съучастие. Веднъж с поставена диагноза, физиотерапевтичният алгоритъм за ставно-мускулните болки е 2 до 3 десетдневни курса годишно. Това полага основите на дългосрочното лечение на болката, като в зависимост от симптомите включваме различни методи – ултразвук, магнитно поле, лечебна физкултура и т.н. Има и утвърдени билкови препарати, които са част от общата система и цел на лечението при дадения пациент. Всички изброени методи могат да се съчетаят например с аюрведичния продукт „Неокс” в трите му варианта – крем, маслен разтвор и капсули за прием през устата. Този препарат доказа във времето обезболяващия си ефект при мускулно-скелетни болки и подпомага действието на останалите физиотерапевтични фактори.

- Какъв е пътят до вас?
 - По здравната каса - с направление от личния лекар или от специалист. Другият път са покритите от здравните фондове рехабилитационни процедури, а за неосигурените пациенти - със заплащане.

За контакт с д-р Тютюнджиева:
0897 601898

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 208