Здраве

12 Януари 2010

1810

Животът днес

Хората най-често са свикнали да възприемат стреса като основен проблем, съпътстващ живота на възрастните поколения. Той обаче е налице и при децата, а последствията от него, ако не бъдат открити навреме, могат да доведат до сериозни и дългосрочни психически проблеми. Не е трудно да определиш какво тормози съзнанието на един зрял човек, но да откриеш причината за безпокойството на детето, е все едно да търсиш игла в купа сено. Малките хора са изключително впечатлителни и всяко нещо може да причини сътресения в техния емоционален свят.

Това, което за възрастния изглежда незначително събитие, като например да не бъде поканен на нечий рожден ден, за малчуганите може да е равносилно на края на света. Не е изключено отрочетата ви да не осъзнават през какво преминават. В този случай, за да им помогнете да се справят със стреса, първо трябва да откриете някакви признаци за неговото съществуване. Такива са необяснимите промени в поведението, проблеми с яденето или съня, гризането на ноктите, подмокрянето, обривите и екземите по лицето и тялото.

Много често децата изразяват страховете си чрез своите рисунки. Вглеждайте се по-често в нашарените листове, които излизат изпод ръцете на вашата дъщеря или син. Така имате огромен шанс да разберете какво притеснява детето ви в този момент и как евентуално да му помогнете да се справи с него. На хлапетата неминуемо ще им се наложи да се справят с редица рискови ситуации - това е част от процеса на човешкото порастване и съзряване.

Мащабно изследване в Канада показало, че тамошните деца единодушно определят училището като най-стресиращия фактор в своето ежедневие. В тази връзка месец септември винаги е особен за малчуганите. Преходът от дългите летни и бегрижни дни към отговорностите и рутината на училищния живот е сериозно изпитание за психиката на наследника ви.

Освен  това, стъпвайки в училищната стая, той попада в едно ново социално обръжение, което невинаги е настроено дружелюбно към него. Закачките, дребните детски обиди и дори прякорите, които си разменят съучениците, невинаги са толкова безобидни за по-чувствителните от тях. Те могат да снижат самочувствието на вашето хлапе, а това от своя страна е възможно да  доведе дори до усезаем спад в неговия успех.

При това положение е наложителна консултацията с клиничен психолог. А за да бъде ефектът маскимален - и  аминокиселинно подсилване на организма на малчуганите чрез препарати като Ambinor. Това е лекарство без рецепта, което увеличава енергийните запаси на организма и подобрява синтеза не белтъците в клетката, като по този начин помага на децата да преодолеят последиците от претоварването, умората и раздразнението. 

Като родител вие също можете да направите много неща, за да научите ученика в дома ви да посреща стресовите ситуации в ежедневието. Ако имате първокласник у дома, обърнете внимание на неговата т.нар. емоционална подготовка. Заведето го до училище преди 15 септември - да разгледа тази съвсем нова сграда, да се запознае с учителя, за да не се получи разминаване между представите в съзнанието му и реалността. Ако децата ви са достатъчно големи, насърчете ги да започнат да си водят дневник. Това  е възможно най-здравословният отдушник за техните чувства и притеснения.

 Преди всичко обаче давайте на малките си съкровища прегръдки, прегръдки и още прегръдки. Най-много от всичко друго на света децата искат да знаят, че винаги ще бъдат обичани и подкрепяни.

Сподели във Facebook