Здраве

26 Януари 2015

1161

Животът днес

Световната здравна индустрия се обединява около GS1

Освен търговията на дребно друга важна тема от пленарните сесии по време на предстоящия Глобален форум GS1, който ще се проведе от 9 до 13 февруари в Брюксел, е „Стандартите GS1 в здравеопазването”.

Приложението на стандартите в този сектор нараства с всяка следваща година и ако в началото като пример можеха да бъдат цитирани отделни индивидуални решения, целящи основно повишаване на ефективността и прозрачността, намаляване на грешките и загубите, днес все повече здравни организации и правителства се обръщат към системата от стандарти GS1, за да отговорят на новите регулаторни изисквания.

От еднозначното идентифициране на медицинските изделия чрез стандартите GS1 могат да се възползват както пациентите, така и здравната система. Стандартите помагат на здравните организации по цял свят, когато е необходимо бързо и ефективно да се идентифицират изделия, които трябва да бъдат изтеглени от пазара; повишава точността при сигнали за предотвратяване на нежелани събития и не на последно място – предлага основа за изграждането на глобална и безопасна верига за доставки.

С цел да се постигне пълна прозрачност до пациента е необходимо болниците също да въведат системи за проследимост. В тази връзка GS1 създаде Консултативен здравен съвет (Healthcare Provider Advisory Council – HPAC), който се състои от експерти на GS1, здравни организации, болници и софтуерни фирми и съветва относно прилагането на стандартите GS1 в здравните институции и аптеките.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 130