Светът се сблъска с феномена „детска хипертония“

Експерти вече бият тревога по повод растящия брой на подрастващите, страдащи от хипертония. Днес в болниците нерядко попадат деца под 5-годишна възраст, които имат повишено кръвно налягане.

По данни на официалната статистика във Великобритания през последните 10 години броят на хоспитализираните пациенти под 16 години, страдащи от повишено кръвно налягане, е нараснал три пъти. В болниците се оказват и стотици деца под 5 години, при които вече се констатират признаци на хипертония.

Според специалистите причина за поставянето на тази диагноза при невръстни деца и подрастващи е начинът на хранене с голямо количество сол, редовната употреба на продукти с „кухи калории“ като чипсове, както и т.нар. фаст фууд.

Представителите на медицинската и здравната общност все още не могат да установят категорично дали хипертонията при децата се предизвиква от прекалено многото сол в менюто им, или е следствие от епидемията на детско затлъстяване. В някои случаи повишеното кръвно налягане може да е следствие от проблеми с бъбреците или сърцето.

Въпреки това неотдавна проведено във Великобритания изследване установи, че повече от половината седемгодишни деца употребяват прекалено много сол. В тази възрастова група солта в дневното меню не бива да е повече от 5 грама, но при 25% от участващите в изследването тя превишава 6,7 грама.

Резултатите от проучване на университета в Бристол с участието на 600 деца на възраст от 7 до 15 години показали, че по-голямата част от солта децата получават чрез готовите храни като пици и хамбургери. При това всички деца, употребяващи сол над препоръчителните граници, страдали от повишено кръвно налягане. Както е известно, в по-късна възраст това може да доведе до по-голям риск от инфаркт и инсулт.

Пет начина да не допуснем високо кръвно налягане

1. Постоянен контрол
Предупреден – значи въоръжен. Отидете в аптеката и си купете апарат за мерене на кръвно налягане, независимо че сте под 50-годишна възраст. Не смятайте, че постоянното измерване на кръвното налягане е признак на старост – инсултите и инфарктите много се „подмладиха“. Ако отделите по минута на ден, за да си измерите кръвното налягане, ще можете навреме да засечете проблема и да се обърнете към лекар.

2. По-малко фруктоза
Последни изследвания установиха, че фруктозата значително увеличава риска от хипертония при хора, които имат в семействата си близки с повишено кръвно налягане. Подсладителят, който е монозахарид, се използва в много преработени продукти като сладкиши и бонбони. Затова внимателно четете етикетите на храните, които купувате.

3. Повече банани и черен шоколад
Съдържащият се в бананите и черния шоколад калий е свързан с понижаване на кръвното налягане, затова включете тези продукти в ежедневното си меню.

4. Релаксирайте
Съществуват много техники, позволяващи да се отпуснем, и всички те снижават риска от хипертония. Изберете този начин, който ще подхожда именно на вас. Може да е йога, медитация, спорт, музика или просто среща с приятели.

5. Лекувайте се в екип
При поставянето на високото кръвно налягане под контрол много по-ефективно е да действате с екип професионални медици. Консултирайте се с фармаколог за лекарствата, с диетолог за правилното хранене, с психолог за методите на релаксиране и избягване на стреса и не забравяйте джипито. Така битката ви с хипертонията ще е много по-успешна. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 153