Сърбежът в очите и носа е признак на алергия

С доц. Мария Стаевска от Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска“ разговаря Галина Спасова

- Доц. Стаевска, запознати ли са хората с опасностите, които може да са свързани със сенната хрема, или я приемат само като неприятна симптоматика?

- За съжаление 40 на сто от пациентите със сенна хрема могат да развият астма, като най-засегнати са младите хора. Пикът на тази болест е при юношите. Принципно не може съвсем малко дете да има сенна хрема, защото трябват поне два сезона, за да се алергизира. Горе-долу към тригодишна възраст започват първите симптоми, и то при малка част от децата. Основно се развива при подрастващите, но при някои сенната хрема се проявява и след 20-годишна възраст. Дори, макар да е изключение, имах случай 70-годишна пациентка да отключва това страдание.

- На прага сме на активния за сенната хрема сезон. Кои растения са най-активните дразнители?
- Цъфтежът на ветроопрашващите се е причината. Някои хора се страхуват от всички растения, които цъфтят, не смеят дори да ги отглеждат в саксии вкъщи. Цветните растения имат малко на брой и много едри полени, които не се разпространяват по въздуха, а чрез насекомите. Затова няма алергия към тези цветове. Имам единствен случай в цялата си практика на алергичен от цветно растение човек – той отглеждаше гербери в парник и беше наистина един вид професионална алергия. Но тази, която връхлита голяма част от населението, е от ветроопрашващите се растения и започва обикновено в ранна пролет с цъфтежа на растенията от семейство Брезови - леска, елша, бреза. Позатопли се и вече идват пациенти с оплакванията от сенна хрема - сърбеж, зачервяване на очите, сълзене, запушване на носа, водниста секреция, кихане. Тази година поради меката зима и ранното затопляне имахме случаи на сенна хрема още в средата на февруари.

- Симптомите напомнят банална хрема.
- Да, и воднистата секреция от носа, и кихането лесно могат да се объркат с вирусна хрема. Много често човек, ако няма очакването за алергия и изведнъж почва да киха и да му тече носът, мисли, че се е простудил. Основната отлика е сърбежът. Обикновено при инфекциозна хрема няма сърбеж в очите, носа. Хубаво е пациентът да бъде насочен към алерголог, а не да се пият антибиотици, капки и т.н., защото не е това лечението.

- С какво започвате при ясна диагноза?
- Основно със съвременни антихистамини, какъвто е примерно „Ролетра”. Всъщност често пациентите, не знаейки за наличието на ново поколение антихистамини, използват стари, които водят до доста странични ефекти, като проблеми с шофирането заради заспиване. Интересен факт е, че броят на катастрофите, свързани с прием на стари антихистамини, е съпоставим с този на предизвиканите от алкохол. Има класификация на антихистамините съобразно промилите в кръвта. И старите антихистамини се равняват на една средна концентрация на алкохол в кръвта.

- Каква е тежестта на различните фактори, благоприятстващи развитие на алергичната хрема?
- Фамилният фактор е доста силен. Принципно, ако единият родител има алергия – сенна хрема, астма, атопичен дерматит, - вероятността детето му да има същата е голяма, около 40%. Ако и двамата родители страдат от сенна хрема, вероятността е вече 80%. За съжаление и начинът на живот, който водим, изключително силно допринася за развитието на сенната хрема - химизираните храни, липсата на редовен контакт с животни, със земята. Недостигът на това, което човечеството винаги е имало като начин на живот, т.е. физически усилия, повече слънце.

Ние живеем главно на закрито и при тези пациенти се констатира дефицит на витамин D. Обездвижването също допринася за възпалителните заболявания, в частност и за алергичните; начинът ни на хранене пък променя т.нар. микробиом, съвкупността от всички бактерии в лигавиците и кожата. Микробиомът е много тясно обвързан с имунната система, той я „обучава” и ако това някога е било в посока да се предпази човек от алергии, напоследък за съжаление става обратното. А единственото, което може да се направи засега в областта на сенната хрема, е имунотерапията.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 93