Според Световната здравна организация (СЗО) много от продуктите, присъстващи в детските храни са вредни. Специалистите се спират на високата концентрация на захар, пише Food and Drink Business. Тя е опасна сама по себе си, но и формира неадекватни хранителни пристрастия при най-малките. В бъдеще предпочитанията им ще бъдат ориентирани към сладкишите.

Освен чистата захар (която съставлява до 70% от енергийната стойност на плодовите пюрета) безпокойство предизвикват и концентрираните плодови сокове, както и различните подсладители, присъстващи в една трета от продуктите на пазара.

Експертите са категорични, че не бива да се препоръчват и рекламилат за най-малките деца (до 6-месечна възраст) храни, съдържащи голямо количество захар. Учените призовават да се забрани добавянето на захар (включително и концентрирани сокове) в цялата продукция от сектора на детското хранене.

Сподели във Facebook