Здраве

28 Декември 2020

Животът днес

„Пандемията, предизвикана от коронавируса, няма да бъде последната и опитите да се подобри здравето на хората са обречени на провал, ако ние не се борим с промените в климата и не защитаваме животните“, заяви директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус по повод първия Международен ден за готовност за епидемии.

„Дойде време да извлечем уроците от COVID-19. Прекалено дълго светът работеше в цикъл на паника и небрежност. Ние хвърляме пари за една епидемия и когато тя завърши, забравяме за нея и нищо не правим, за да предотвратим следващата“, каза Гебрейесус.

Директорът на СЗО напомни, че първият годишен отчет през септември 2019 г. на Света за мониторинг за глобалната готовност на планетата за извънредни ситуации, публикуван няколко месеца преди появата на новия коронавирус, показал, че планетата е много лошо подготвена за потенциално разрушителни пандемии. „Историята ни казва, че това няма да е последната пандемия и епидемиите са реалност от живота. И ето – тази пандемия доказа връзката между здравето на хората, животните и планетата“, предупреди Гебрейесус. Той смята, че благодарение на инвестициите в общественото здраве „ние можем да направим така, че нашите деца и техните деца да наследят по безопасен и устойчив свят“.

В началото на декември Общото събрание на ООН обяви 27 декември за Международен ден за готовност за епидемия. Денят не е избран случайно – именно на 27 декември светът узна за коронавируса. Резолюцията беше приета от 193 държави – членки на ООН.

Сподели във Facebook