Световната здравна организация (СЗО) публикува списък с най-актуалните проблеми в здравеопазването по целия свят, които трябва да бъдат разрешени през следващото десетилетие.

„Ние сме длъжни да осъзнаем, че здравето е инвестиция в бъдещето. Страните влагат големи средства в защита на хората от терористични атаки, но не от атаките на вирусите, които могат да се окажат по-смъртоносни и да нанесат много по-големи икономически и социални щети. Ние се сблъскваме с общи заплахи и носим обща отговорност за действията си“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, цитиран от CNN.

Според позицията на организацията проблемите са неотложни и взаимосвързани и никой от тях не е приоритетен. За разрешаването им са необходими съвместни действия на здравеопазването, правителствата и международните организации.

1. Заплахите за здравето в резултат от промените в климата

Замърсеният въздух причинява смъртта на около 7 милиона души всяка година. Промените в климата са свързани с усилването на екстремните природни явления, недохранването и разпространението на инфекциозните заболявания. Ако изхвърляните в околната среда вредни вещества се запазят на това ниво, броят на починалите от инфаркт, инсулт, рак на белите дробове и хронични респираторни заболявания ще се увеличи с една четвърт.

2. Здравето в зоните на конфликти

През 2019 г. са регистрирани 978 нападения над медицински работници в 11 страни, 193 са починали. В същото време в резултат на военните конфликти десетки милиони души са останали без дом и без достъп до медицинско обслужване.

3. Неравенството в достъпа до медицинска помощ

Разликата в очакваната продължителност на живота между богатите и бедните страни е 18 години. От СЗО смятат, че всички държави трябва да отделят допълнително по 1% от брутния си вътрешен продукт за първична медико-санитарна помощ.

4. Достъп до лекарства

Всеки трети човек на планетата няма достъп до необходимите медицински услуги и лекарства.

5. Заплахата от инфекциозните заболявания

Инфекциозните заболявания като СПИН, туберкулоза, вирусен хепатит, малария и др. през 2020 г. ще отнемат живота на около 4 млн. души по целия свят.

6. Профилактика срещу епидемии

Всяка година по света се изразходват много повече средства за справяне с инфекциите, отколкото с профилактиката им. Според СЗО държавите трябва да се преориентират към разходи за предотвратяване на епидемиите и други спешни ситуации в здравеопазването.

7. Опасностите, свързани с храненето

Недостигът на продоволствия, небезопасните хранителни продукти и нездравословното хранене са причина за една трета от глобалните заболявания. От една страна заплахата идва от глада и липсата на продоволствена безопасност, а от друга – от затлъстяването.

8. Инвестиции в кадрите от здравеопазването

Хроничният недостиг на инвестиции в обучение и устройване на работа на медиците често се съчетава с липса на достойно заплащане, смятат от СЗО. През 2030 г. в страните с ниско и средно ниво на доходите ще са необходими допълнително около 18 милиона медицински кадри.

9. Безопасност на подрастващите

Над 1 млн. души на възраст от 10 до 19 години всяка година умират вследствие на катастрофи, СПИН, самоубийства, инфекции на долните дихателни пътища и насилие. През 2020 г. от СЗО ще пуснат ново ръководство за политиците, работещите в здравеопазването и преподавателите, както и за самите млади хора, за да бъдат предотвратени фаталните случаи.

10. Доверие в здравеопазването

Антиваксиналното движение, неконтролируемото разпространение на дезинформации в социалните мрежи и подриването на доверието в държавните учреждения водят до понижаване на доверието и в медицината. А от това зависят следването на препоръките на лекарите относно ваксините, приемът на лекарства и даже използването на презервативи.

11. Внедряване на нови технологии

От СЗО наблягат върху необходимостта от внедряване на нови технологии, поддръжка и регулиране на разработките, както и на тяхното използване.

12. Устойчивост към противомикробните препарати

Резистентността към противомикробните препарати може да обезсмисли успехите, постигнати в медицината. Неотложна е необходимостта от намаляване на тази заплаха, което налага нови изследвания и разработване на нови антибиотици.

13. Подобряване на условията в медицинските учреждения

Като пример от СЗО съобщават, че във всяко четвърто медицинско заведение по света липсва вода.

Сподели във Facebook