Здраве

13 Април 2011

3017

Животът днес

Тайнственият език на цветята

Ако сте на диета, се оградете с лилави китки 

Цветница е празник, който кара природата и хората да се усмихват, защото цветята са божествен дар за хубост и здраве.Отдавна е доказано, че те ни правят по-спокойни, по-силни и по-усмихнати.

Техният цвят и аромат имат магически сили. Според психолозите студените цветове свалят напрежението, а топлите дават енергия. Ще намалите стреса с розови или жълти цветя, а спокойствие ще си осигурите с разноцветен букет. Жълтите цветя излъчват енергия и ни зареждат емоционално, а белите действат успокояващо. Червените палят страстта и апетита. Зелените растения ни правят по-амбициозни, а сините – по-спокойни. Ако сте на диета, се оградете с лилави китки.

Ароматите на цветята възвръщат общото равновесие, успокояват психиката, регулират кръвообращението, поддържат концентрацията, самочувствието и работоспособността.
Хората са измислили легенди и дори „език”, на който говорят цветята.
Навсякъде по света розата означава любов, карамфилът - страст, зюмбюлът - среща, мащерката - сполука. Сладкият аромат на теменужката поражда милосърдие, а здравецът - смелост.

Всяка десета българка носи име на цвете. Най-много са Цветанките и Цветелините, чиито имена са символ на съвършенството в природата. Казват, че и затова тези дами са красиви и щастливи.

Розата е нарочена за царица и се твърди, че името дава доста властност. Но и коварство заради бодлите. На розата се приписва магическата сила да привлича любов. Освен това съдържа ценни вещества за здраве, хубава кожа и вълшебни ухания.
Маргаритката е гадателка. Но освен че показва дали някой ни обича, тя е и чудесна билка, използвана в Аюрведа. Азиатците я употребяват при сухота и болки в гърлото, при зъбобол и хрема.

Невените са добри приятелки. Цветето може да расте навсякъде и е чудотворен лек. Мехлемът заздравява раните, а чаят успокоява нервите и стомаха. Невенът прави кожата гладка, а косата – лъскава.

Лилията е символ на душевна чистота. Името е от френското „ли-ли", което означава бяло-бяло. Твърди се, че това цвете предпазва от лоши очи и зли сили.

Теменужката (Виолетка) държи наведено цветчето си и затова е символ на скромност. Още в древността е открито лечебното й противовъзпалително действие. Срамежливката успокоява нервите и сърцебиенето, тонизира и чисти кожата. Според легендата първите виолетки израснали под кръста Господен и затова лилавият им цвят е символ на страдание и мъдрост.
Игликата се бере за украса, но и за лек. Твърди се, че има повече витамин С, отколкото лимона. Народната медицина я препоръчва при малокръвие и изтощение. Някъде я добавят към салатата, другаде – към ракията. За дедите ни е била барометър, тъй като свитите й през деня листенца са предвестници на дъжд.

Латинката е не само цвете, но и подправка. Слага се в оцет и салати. Попада и в рецепти за лечение на авитаминози, анемии, бъбреци и косопад.

Четирилистна детелина взела Ева при изгонването от Рая. Но дори и с три листа, тя има целебна сила. Народната медицина препоръчва сока й при обилна менструация, атеросклероза, отоци. И детелината става за салатка.

Дилянката е ценна билка, която успокоява и води съня. Отварата от билката помага на сърцето и понижава кръвното. Полезна е за дамите, навлизащи в трудна възраст.
Цветята красят природата, тялото и душата. И затова отдавна човек се стреми да улови чудния им мирис и да овладее тайнствения им език.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 162