Здраве

15 Септември 2014

1895

Животът днес

Тест разкрива непозволени добавки в смляното кафе

Оказва се, че сметаната и захарта не са единствените добавки към сутрешната ни чаша с ароматно кафе. Неблагоприятните условия за отглеждането му и нарасналото търсене на ободряващата напитка принуждават някои производители да го смесват с жито, соя, кафява захар, ръж, ечемик, царевица, клонки и дори прахоляк.
Добавките са натурални съставки и не застрашават здравето на повечето хора, но те могат да създадат сериозен проблем на алергичните към соята и житото, посочва Сузана Никсдорф, изследовател от Бразилския държавен университет. Тя разработила химически тест, който може да установи разликата между партидите с чисти кафеени зърна и със смесените с нежелани съставки...

Едновременно с нарастващото търсене на кафето, високите температури, сушата и болестта “кафеена ръжда” унищожават дръвчетата, от които се добива сортът Арабика. Това е един от най-предпочитаните и разпространени видове кафе и се отглежда във ферми на големи височини в Централна и Южна Америка.
Най-големият производител на кафе е Бразилия. Страната произвежда ежегодно около 55 милиона 60-килограмови чувала кафе, но тази година заради опустошителната суша в страната от януари до април ще бъдат произведени с 10 милиона по-малко чували. Загубата се равнява на 42 милиарда чаши кафе.
Очаква се производителите на популярната напитка да се справят с нарасналото търсене, но най-вероятно те ще трябва да прибягнат до влошаване на качеството.

Според експертите, тези тенденции ще доведат до повишаване на цената на кафето и до фалшифициране на неговото съдържание, защото допълнителните съставки правят смляното кафе по-издръжливо и по-печелившо. Както се изразява Сузана Никсдорф, при недостиг повишаването на цените е неизбежно, но проблемът е, че не пием истинско кафе.

За да се установи, че кафето не е чисто, трябва да се разпознаят добавените съставки, казва Никсдорф. Но след изпичането и смилането на зърната е почти невъзможно да се забележат добавените клонки, плодове и дори прахоляка, които са се смесили с тъмнокафявите зърна. Бразилците изпичат до много тъмно зърната на кафето, за да може добавките да се слеят по-добре с мляното кафе.
Нечистото кафе може да се познае по вкуса. Например, когато е смесено с царевица, кафето има по-сладникав вкус.

Никсдорф е разработила тест, установяващ химическия състав на кафето. Тя използва течна хроматография, процес, който създава уникален отпечатък на всяка съставка. Запарено кафе се слага в нагнетена помпа и преминава през специален книжен филтър. Всяка съставка на кафето влиза в различно взаимодействие с филтъра и преминава през него с различна скорост. Съставките се различават по големината и цвета на петното, което оставят след себе си. Добавките имат различна захарност от естествените съставки на кафето и оставят различни петна. Точността на теста е 95%.

Засега този тест може да се извършва само в лаборатория, затова Никсдорф препоръчва да се купува кафе на зърна или от изпитани марки и магазини.
Нейното изследване беше представено миналия месец пред Националната среща на Американското дружество по химия в Сан Франциско. (ЖД)



Сподели във Facebook
Етикети: Брой 114