Тежкият труд повишава с 55% риска от деменция, доказаха учени от университета в Копенхаген, Дания. Той не бива да се приравнява с физическите упражнения, които са полезни за мозъка, съобщават специалистите.

За да стигнат до този извод, те анализирали данните на 4721 мъже, които са работили в 14 големи датски компании, включително и във въоръжените сили, пощенските и телефонни служби, железопътната инфраструктура. В продължение на години учените събирали данни за работата, която изпълняват, за здравословното им състояние, както и за риска от появата на деменция. Оказало се, че тежкият физически труд увеличава опасността от заболяването с 55%. Този процент се запазвал и след като било отчетено влиянието на други фактори като пушене, кръвно налягане, наднормено тегло, употреба на алкохол и физическа активност през свободното време.

Предишни изследвания установиха, че тежкият физически труд може да се отрази негативно върху дейността на сърцето и следователно върху притока на кръв към мозъка. Това може да доведе до сърдечносъдови заболявания като хипертония или сърдечна недостатъчност. Но за първи път се проследява връзката на тежкия труд  с деменцията.

Сподели във Facebook