Здраве

6 Октомври 2021

Животът днес

Тиквите вече се появиха в магазините и за пореден път напомниха, че не бива да ги пренебрегваме. Много са доказателствата за техните лечебни свойства, затова учените препоръчват да ги включим задължително в менюто си.

Тиквите съдържат:

* Витамините А, С, Е, от групата В, в това число рибофлавин, В9, В6, тиамин, ниацин, пантотенова и фолиева киселина;

* Калий, манган, мед, фосфор, желязо, цинк и магнезий;

* Полифенолните съединения бета-каротин, лутеин, бета-криптосантин (провитамин А), зеаксантин;

* Фибри;

* Полезни мазнини и растителни белтъчини.

С какво е полезна тиквата за здравето:

Всички изброени по-горе вещества могат да предотвратят различни здравословни проблеми.

* Тиквите помагат на желаещите да отслабнат, защото са богати на фибри;

* Намаляват риска от рак, благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти като бета-каротин;

* Предпазват кожата заради каротиноидите в тях;

* Подобряват зрението, което се дължи на витамин А;

* Поддържат доброто състояние на простатата заради цинка в семките;

* Повишават настроението и предотвратяват депресиите, благодарение на триптофана в семената;

* Подобряват дейността на сърдечносъдовата система и мускулите, защото са богати на калий и магнезий;

* Подсилват имунитета, защото съдържат големи количества цинк и витамин С.

Сподели във Facebook