Списание Brain, Structure and Function публикува резултатите от ново изследване на учените, които установиха неочаквано въздействие на тишината върху хипокампа – областта на мозъка, свързана с паметта, емоциите и обучението.

Специалистите провели експеримент с лабораторни мишки, които подложили на въздействието на различни видове шум. Така открили любопитна закономерност, появяваща се, след като гризачите прекарват два часа в пълна тишина. Оказало се, че при пълна липса на шум се активизира хипокампът, в него интензивно започва обновяване на клетките и растеж на функциониращите неврони, което прави животните по-умни.

Учените напомниха, че шумът оказва физическо въздействие на мозъка, започва активно отделяне на хормоните на стреса. При това звуковите вълни, които достигат до мозъка, преминават като електрически сигнали през ухото и влияят даже върху спящи хора. Затова ако човек постоянно е подложен на въздействието на шума и нивото на хормоните на стреса е непрекъснато високо, това задължително ще окаже негативно влияние върху здравето му и преди всичко върху сърдечносъдовата система.

Медиците съветват да търсим възможност всеки ден да прекарваме известно време в тишина. Така можем да съхраним мозъка, тялото и разума си.

Сподели във Facebook