Здраве

30 Август 2010

1758

Животът днес

Тоалетни се превърнаха в минилаборатории

Японците изключително грижливо се отнасят към здравето си, но и умеят да ценят времето.

Още преди години те изобретиха тоалетна чиния, която измерва  нивото на захар в урината и веднага показва резултатите на специален екран.

Днес японските тоалетни се превръщат в пълноценни медицински минилаборатории, на които могат да завидят много наши лечебни заведения.

Новият модел, наречен „интелигентна тоалетна”, освен анализ на урината за наличието на захар мери температурата на тялото, артериалното налягане и масата на тялото. Резултатите от изследванията веднага се появяват във вграден в стената екран.

Освен това информацията за здравословното ви състояние се вкарва във вашия компютър, така че, ако искате, можете да я препратите на личния си лекар. Японците планират в близко бъдеще в супертоалетните да се вгради модем, което ще улесни изпращането на резултатите от изследванията по интернет.

Друго предимство на здравословното изобретение е, че дава възможност на цялото семейство да следи медицинските си показатели. Тоалетната-лаборатория засега може да съхранява данните на петима души.

Цената е доста висока – от 4100 до 5850 долара, но японците едва ли ще жалят пари, щом става въпрос за здравето им.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 133