Експерти от Националния изследователски център „Здравословно хранене“ в Русия съставиха рейтинг на най-полезните закуски. Класацията се основава на последните научно-медицински данни.

1. Овесени ядки

Откакто овесените ядки станаха традиционна закуска в много страни, учените откриха редица нейни предимства. Едно от тях е богатото съдържание на бета глюкани. Именно те поддържат чувството за насищане. Освен това бета глюканите поддържат доброто състояние на имунната система. Те са много полезни срещу висок холестерол, диабет, рак, алергии, грип, хепатит и др. заболявания.

Специалистите препоръчват овесените ядки да се подлагат на минимална обработка и да не се добавя захар. Последни изследвания обаче доказаха, че разнообразното хранене е залог за добро здраве, затова не бива всеки ден да се започва с една и съща закуска.

2. Плодове

Обикновено хората не смятат плодовете за пълноценно хранене, но последни научни открития опровергаха това мнение. Изследванията доказаха, че плодовете на закуска позволяват да се поддържа нормално тегло, а и осигуряват необходимите витамини и фибри. Важно е да се избягват прекалено сладките плодове и да се употребяват такива, съдържащи по-малко фруктоза, но повече фибри като ябълки и круши.

3. Белтъчини

Те може да бъдат от животински или растителен произход. Много научни изследвания установиха, че такава закуска е изключително ефективна. Тя запазва чувството на ситост продължително време и зарежда организма с полезни вещества. Например бобовите култури са уникални продукти, съдържащи въглехидрати и белтъчини, а яйчният жълтък е богат на незаменимите витамини от групата В.

Сподели във Facebook