Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че прекъсва отношенията си със Световната здравна организация (СЗО). Американският лидер обясни решението си с отказа на организацията да проведе реформи след искането на САЩ. Средствата, които страната е планирала да отдели за СЗО, ще се пренасочат към спешна помощ за здравеопазването на страните от целия свят.

Да напомним – преди време Тръмп заплаши, че ще прекрати финансирането на СЗО, ако тя не проведе реформи още през следващия месец. От Белия дом твърдят, че организацията е реагирала неадекватно на разразилата се пандемия от COVID-19. Освен това от СЗО са игнорирали съобщението за разпространението на коронавируса в Ухан през декември миналата година и не са провели независими изследвания. С други думи – от СЗО са получили по-рано информацията за избухването на епидемията, но не са реагирали. Тръмп обвинява още организацията, че не е настояла за допускане на международни експерти в огнището на заразата.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус се отказа да коментира решението на Тръмп, въпреки че то ще окаже съществено влияние върху способността на много страни да се борят с рисковете, заплашващи здравето на населението като епидемията от коронавирус. Както е известно, СЗО е източник на 80% от бюджета за здравеопазване на Африка, а една пета част от тази сума се осигурява от САЩ.

Сподели във Facebook