Здраве

16 Февруари 2015

1233

Животът днес

Три начина да победите стреса

Ако искате да бъдете щастливи и да живеете дълго, научете се да управлявате негативния стрес, а най-добре е да не го допускате в ежедневието си. Как може да направите това?

1.Научете се да контролирате времето си.

Искате да успеете с всичко, но това никак не е лесно. Отвсякъде ви дебнат стресови ситуации, затова си водете дневник. Планирайте всичко – от деловите преговори до ходенето на гости. Поддържайте ред, постарайте се вещите да бъдат на мястото си. Това ще ви спести много нерви. Избавете се от „убийците“ на времето – сведете до минимум ненужните телефонни разговори, не прекарвайте часове наред в социалните мрежи. Научете се да правите няколко неща наведнъж, без да създавате хаос около себе си.

2.Водете здравословен начин на живот.

Хранете се правилно. Вашето меню трябва да бъде балансирано и разнообразно. Само така ще си осигурите необходимата енергия, за да се справите с всички предизвикателства, без да натоварвате организма си с излишни калории. Плодове, зеленчуци, млечни продукти, нетлъсто месо, риба, растителни мазнини като зехтин, ядки, сушени плодове. Тези продукти трябва всекидневно да бъдат на масата ви, ако искате да бъдете бодри и в тонус. Яжте често и по малко. В никакъв случай не пропускайте закуската, обяда или вечерята. Организмът ви се нуждае от равномерно постъпване на енергия. И не забравяйте – алкохолът само пречи да се справите със стреса. Спортувайте. По време на физически упражнения се усилва изработването на серотонин и норадреналин – вещества, отговарящи за положителните емоции. Затова след фитнес хората се чувстват изморени, но доволни. Ако нямате време да посещавате спортната зала, движете се повече. Ходете пеша, избягвайте асансьорите. Наспивайте се. По време на нощния сън се изработва хормонът мелатонин, необходим за нормалното протичане на обменните процеси в организма, а мозъкът систематизира получената през деня информация. 

3.Бъдете оптимисти.

Психолозите твърдят, че позитивното мислене помага да живеем в хармония със себе си и с околните. Оптимизмът прави живота ни по-лесен, по-ярък и наситен, а самите нас – по-енергични, успешни и щастливи. Научете се да контролирате мислите си, заменяйки негативните с конструктивни. Говорейки за себе си, използвайте позитивни изрази – „аз мога“, „ще се справя“ и т.н. Когато се захващате с някаква работа, представяйте си успешния й завършек. Общувайте по-често с позитивни хора, а не с такива, на които винаги са им потънали гемиите. Според специалистите стресът често завладява хората, които нямат цел. Затова си намерете такава, стремете се към нея даже ако на пътя ви има много препятствия. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 133