Повечето хора смятат, че щом не обичат десерти, бързи закуски и спортуват, теглото им трябва да е в нормата. Често обаче те остават разочаровани, защото според британски учени причините за напълняване могат да бъдат съвсем други. Резултатите от изследванията на експертите са публикувани във вестник The Sun.

До какви изводи стигнаха учените:

1. Късната вечеря

Колкото по-късно се храним, толкова по-лесно ще качим килограмите. Това се случва не защото вечер сме по-малко активни, както са убедени повечето хора, а защото така работи биологичният ни часовник. Човешкият организъм е настроен за по-ефективно изгаряне на калориите през деня, когато е светло, казва д-р Джеймс Браун. Това означава, че при работещите на смени хора, които нямат точен хранителен режим, рискът от наднормено тегло е по-голям. През нощта организмът ни по-трудно преработва мазнините и захарта. Съветът е да се храним до 19 часа.

2. Разнообразието на микрофлората в стомашно-чревния тракт

Професор Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон твърди: „Всеки път, когато нещо ядете, вие храните сто трилиона бактерии. Вие никога не се храните сами“. Според професора колкото по-разнообразно е менюто ни, толкова сме по-слаби. Ако сме с наднормено тегло, това означава, че нашата микрофлора не е толкова разнообразна, колкото трябва да бъде. Ученият съветва да се ориентираме към фибрите, които помагат за сваляне на теглото.

3. Гените

Учени от Кеймбриджския университет твърдят, че 40-70% от теглото ни е заложено в гените. Те могат да влияят върху апетита, количеството храна, която ядем, както и на продуктите, които предпочитаме. Гените са отговорни и за начина, по който изгаряме калориите и за възможността организма ни ефективно да преработва мазнините. Един от 100-те влияещи върху теглото гени се нарича MC4R. Той контролира чувството за глад и ситостта в мозъка. А дефектната версия на този ген се среща при един от 1000 души. Ако сте от тези „късметлии“, вие по-често ще изпитвате глад и ще искате да употребявате мазни продукти. С гените си нищо не можете да направите, но ако знаете, че сте предразположени към пълнеене, ще можете да си помогнете с промени в храненето и физическа активност.

Сподели във Facebook