Здраве

12 Октомври 2019

Животът днес

Никой вече не се съмнява, че пушенето оказва изключително негативно влияние върху здравето на хората. Специалисти обаче изчислиха с колко години цигарите намаляват продължителността на живота.

Минус 18 години

Изследователи от Action on Smoking and Health съобщиха, че 30-годишен пушач може да разчита на още 35 г. живот, докато въздържателите може да очакват да живеят още 53 г.

Смъртността при пушачите е три пъти по-висока

Пушенето е най-предотвратимата причина за болест или смърт. Такива са резултатите от две проведени наскоро изследвания, които имали за цел да установят влиянието на цигарите върху голяма група американци. Оказало се, че общата смъртност сред пушачите е три пъти по-висока в сравнение с въздържателите и е почти еднаква при мъжете и жените. Хората, които пушат, шест пъти по-често страдат от сърдечносъдови проблеми, а рискът расте с увеличения брой на цигарите.

Според статистиката в САЩ цигарите отнемат живота на 443 000 души, причина за смъртта на 49 000 от тях е пасивното пушене.

Всяка цигара съкращава живота с 11 минути

Специалисти са изчислили, че всяка цигара съкращава живота на пушачите с около 11 минути. Ако в продължение на една година човек пуши по една кутия на ден, той губи почти два месеца от живота си, съобщават учени от Калифорнийския университет.

1,1 милиарда пушачи

На планетата около 1,1 милиарда души пушат. Смъртността вследствие на вредния навик е най-разпространена след 35-годишна възраст. Въпреки това около половината пушачи, преживели рак на белите дробове, отново посягат към цигарите. Учените обаче са категорични, че никога не е късно да спреш да пушиш.

Сподели във Facebook