Здраве

21 Февруари 2019

Животът днес

Хората, които изпушват над 20 цигари на ден, рискуват сериозно да увредят зрението си, съобщава медицинското списание Psychiatry Research, цитирайки резултати от изследване на американски офталмолози.

Специалистите наблюдавали в продължение на пет години две групи доброволци - заклети пушачи и непушачи, като отчитали всички промени в здравословното им състояние. В началото на изследването всички участници били без каквито и да било проблеми със зрението, в това число и наследствени. След време учените проверили остротата на зрението им и се оказало, че при непушачите тя е два пъти по-добра в сравнение с контролната група. Доброволците, които нямали вредния навик, много по-добре разпознавали геометричните фигури.

Учените предполагат, че този резултат може да е свързан с директното въздействие на тютюневия дим върху очите. Втората причина, водеща до спад в остротата на зрението, може да е свиването на кръвоносните съдове в ретината.

Напомняме, че днес пушенето се смята за един от основните фактори, водещи до ранна смърт. По данни на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията цигарите отнемат живота на повече от 6 милиона души годишно. 

Сподели във Facebook