Възрастните хора, които редовно употребяват цитрусови плодове, по-рядко стават жертви на деменцията. До този извод стигнаха японски учени, резултатите от чието изследване са публикувани в British Journal of Medical Nutrition.

Специалистите в продължение на шест години наблюдавали 13 хиляди доброволци, като целта им била да установят какво е въздействието на различни хранителни продукти върху здравословното състояние на хората. Средната възраст на участниците в експеримента била 65 години.

Анализът на получените данни показал, че при хората, които употребявали цитрусови плодове (портокали, лимони, лайм и т.н.) три-четири пъти в седмицата, рискът от деменция е с 18% по-нисък. А тези от тях, които консумирали цитрусови плодове ежедневно, страдали от старческо слабоумие с 23% по-рядко.

Деменцията е един от много сериозните проблеми на хората, доживели до преклонна възраст. Той е особено актуален за Япония, която е известна с големия си брой дълголетници. Затова здравните власти в страната насърчават провеждането на изследвания, касаещи профилактиката на старческото слабоумие.

Сподели във Facebook