Здраве

4 Октомври 2020

Животът днес

Учени от Великобритания установиха, че след 50 г. обемът на мускулната маса започва да намалява с 1% годишно, съобщава Journal of Nutrition. Това повишава риска от различни заболявания и преждевременна смърт. Предишни изследвания доказаха, че витамин С поддържа защитните функции на мускулната тъкан. Затова специалисти от университета в Източна Англия предположили, че той може да предотврати и загубата ѝ, свързана с възрастта. За да потвърдят теорията си, учените провели експеримент с участието на 13 хиляди мъже и жени на възраст от 42 до 82 г., които в продължение на една седмица водели дневник на продуктите, с които се хранят. Оказало се, че при тези от тях, които ежедневно употребявали цитрусови плодове, богати на витамин С, обемът на скелетната мускулна маса бил значително по-висок в сравнение с доброволците, които избягвали продуктите, богати на витамин С.

Според учените, за да се постигне желаният ефект, е необходимо ежедневно да се употребява не повече от един цитрусов плод.

Сподели във Facebook