Известно е, че бананите помагат за доброто здравословно състояние на хората, но експерти съобщиха, че цветът им е определящ, когато очакваме едни или други ползи.

Най-диетични са зелените банани. Те съдържат несмилаемо нишесте, което оказва благотворно влияние върху микрофлората на стомашно-чревния тракт и понижава риска от рак на дебелото черво. Освен това те подпомагат изработването на глюкагон, който ускорява обмяната на веществата. И не на последно място – зелените банани са богати на калий, понижаващ кръвното налягане.

Жълтите банани съдържат много антиоксиданти, които усилват имунната защита и активизират производството на допамин. Те са и отличен източник на въглехидрати, които са чиста енергия. В жълтите банани нивото на калий също е високо, а съдържат още и много магнезий. Двата елемента подпомагат сърдечносъдовата система.

Бананите с кафяв цвят, т.е. максимално узрели, са богати на триптофан, помагащ в борбата с депресията и безсънието. Последно изследване показа, че бананите, които са започнали да почерняват отвън, но не и отвътре, съдържат можещ антиоксидант, който има противоракови свойства. 

Сподели във Facebook