Здраве

23 Май 2024

480

credoweb bg

Безглутеновите диети са особено популярни в последните години. Препоръчват ги както за отслабване, така и за по-добро общо здраве. Но наистина ли е толкова важно да ограничаваме глутена - протеин в пшеницата и други зърнени култури? Има ли медицински основания такава диета?

Отговорът не е съвсем еднозначен. За хората, които доказано страдат от заболяването цьолиакия, е ключово важно да спазват стриктно такава диета. Става дума за автоимунно разстройство, при което организмът не може да усвоява храни с глутен. Имунната система уврежда лигавицата в тънките черва, затруднява се усвояването на полезни вещества от храната. Получават се неприятни стомашно-чревни симптоми.

За да се определи точната причина за стомашните проблеми, прегледът при гастроентеролог е задължителен. Има изследвания, които може да потвърдят или отхвърлят диагнозата - кръвни изследвания за специфични антитела, чревна биопсия за оценка на увреждането на лигавицата в тънките черва. 

Напоследък в медицината се дискутира състояние, при което не се открива цьолиакия, но е налице повишена чувствителност към глутена. Проблемите на тези хора обаче може да са свързани не точно с протеина глутен, а с добавките (подобрители, овкусители), които се добавят във всички готови тестени изделия. 

Що се отнася до идеята да отслабнем с безглутенова диета, то ефектът се дължи по-скоро на генералното ограничаване на тестените изделия и калориите, които идват от тях. 

Защо възниква цьолиакията 

Международният ден на това заболяване се отбелязва всяка година на 16 май, затова нека си припомним по-важни факти за цьолиакията. Причините за заболяването са комплексни - комбинация от генетични, екологични и имунни фактори. Хората, които имат кръвни роднини с тази диагноза, са изложени на по-висок риск.

Симптомите са храносмилателни проблеми като диария, запек, коремна болка, подуване на корема и гадене. При други има неспецифични признаци като умора, болки в ставите, кожни обриви или дори неврологични симптоми.

Стриктна безглутенова диета за цял живот е задължителна при цьолиакия. Избягват се всички източници на глутен, включително пшеница, ечемик и ръж, както и храни, които могат да бъдат кръстосано замърсени с глутен.

Около заболяването има различни митове, които могат да доведат до съществени недоразумения. Ето най-често срещаните:

Цьолиакията е хранителна алергия - не!

И двете състояния включват нежелани реакции към определени храни, цьолиакията е автоимунно заболяване, предизвикано от консумация на глутен. При хранителните алергии има реакция на имунната система към специфични протеини в храната. Цьолиакията причинява увреждане на тънките черва, докато хранителните алергии могат да се проявят по различни начини, като уртикария, отоци или анафилаксия.

Само децата боледуват от цьолиакия - не!

Цьолиакията може да се развие във всяка възраст, от ранна детска възраст до късна зряла възраст. Въпреки че често се проявява в детството, много случаи се диагностицират в зряла възраст, включително при възрастни хора.

Цьолиакията е твърде рядко срещана - не! 

Цьолиакията е по-често срещана, отколкото се смяташе досега, като оценките предполагат, че приблизително 1% от световното население е засегнато. По-високата здравна култура на хората, повече възможности за диагностика са свързани с увеличения брой пациенти.

Цьолиакията засяга само храносмилателната система - не!

Въпреки че цьолиакията засяга предимно тънките черва, тя може да има системни ефекти и върху други части на тялото. Може да причини широк спектър от симптоми извън стомашно-чревни проблеми, включително умора, болки в ставите, кожни обриви и неврологични симптоми. Освен това нелекуваната цьолиакия може да доведе до дългосрочни усложнения като остеопороза, безплодие и някои видове рак.

Малко количество глутен е добре за хора с цьолиакия - не!

Стриктното спазване на диета без глутен е от съществено значение за овладяване на цьолиакията и предотвратяване на усложнения. Дори малки количества глутен могат да предизвикат симптоми и да причинят увреждане на тънките черва при хора.

Цьолиакията може да бъде излекувана - не!

Понастоящем няма лечение за цьолиакия. Единственото ефективно лечение е стриктна диета без глутен през целия живот. Придържането към тази диета може да помогне за справяне със симптомите и предотвратяване на усложнения, но не елиминира основния автоимунен отговор. Учените изследват потенциални терапии за цьолиакия, но все още нито една не показва, че осигурява трайно излекуване.

Автор Илияна Ангелова

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook