Турнир от веригата на WTA ще има в София през 2012 г.

От 2012 година българските фенове на тениса ще могат да почувстват тръпката от турнирите на женската тенис асоциация WTA, без да се налага да пътуват в чужбина. Причината – Българската федерация по тенис получи сериозен вот на доверие от страна на Европейската тенис асоциация (Тенис Европа) и международната федерация ITF, а именно – да я подкрепи в намерението й да организира турнир от календара на жените. Състезанието вероятно ще бъде с награден фонд 220 хил. долара, което е рекорд за страната ни. Към този момент най-силният турнир, провеждащ се в България, е “Алианц Къп”, участничките в който си разделят сумата от 100 хил. долара.

Вероятно надпреварата ще се организира на кортовете на Националния тенис център, който дотогава ще бъде завършен. Уверение за това даде президентът на БФТ Стефан Цветков. „Тенис центърът вече е факт - каза той по време на Европейската конференция за професионален тенис, която се проведе в София. - Разговаряхме с президента на Тенис Европа Жак Дюпре, който обеща да ни подкрепи в това начинание. Така че имаме подкрепата на ръководството на Тенис Европа и на другите важни институции в тениса. Работим с министър Нейков по планирането на голям професионален турнир за жени в София през 2012 г.” Единственото, което остава да се случи, е WTA да потвърди заявката.

По традиция на турнирите от този клас играят някои от най-предно класираните състезателки в световната ранглиста. Много е трудно още отсега да се правят прогнози обаче кои тенисистки ще дойдат в София за състезанието, тъй като динамиката в класацията при жените е голяма. Няма да сгрешим обаче, ако кажем, че можем да очакваме състезателки като Каролине Возняцки, която обичайно се стреми да играе в максимално голям брой турнири, Йелена Янкович, Франческа Скиавоне, Мария Шарапова и др.

Домакинството на турнир от такъв ранг ще бъде поредното доказателство за напредъка, който БФТ отбелязва през последните няколко години. "Ще подкрепим Българската федерация по тенис в намерението й да организира турнир от WTA през 2012 г.", заяви президентът на Тенис Европа и вицепрезидент на ITF Жак Дюпре. Според него федерацията ще успее да се справи без проблем с организацията на такова състезание. Дюпре беше на посещение в София в средата на февруари, когато столицата ни бе домакин на Европейската конференция за професионален тенис и на заседание на Борда на директорите на Тенис Европа. В събитието взеха участие редица ръководители и представители на европейски федерации, ITF, ATP, WTA.

"За пореден път се убедих, че тук, в България, се работи много добре. Искам още веднъж да благодаря на Стефан Цветков и на екипа на БФТ за топлото посрещане в София. Пожелавам успех на федерацията и на тенис талантите на България. Вече виждаме много добри резултати от Цветана Пиронкова и Григор Димитров, да се надяваме, че следващите поколения ще пожънат още по-големи успехи”, не спести похвалите си Дюпре. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 157