Проблемът с наднорменото тегло в развитите страни достига мащаба на пандемия. Според изследване на новозеландски учени, публикувано в популярното издание Frontiers in Public Health, в САЩ от излишни килограми страдат 9 от 10 мъже и 4 от 10 деца.

„Глобалната епидемия от затлъстяване се превръща в сериозно предизвикателство за системите на здравеопазване, което стоварва допълнително бреме върху икономиката на развитите страни. Ние открихме, че броят на хората с наднормено тегло в 30 от най-развитите страни в света чувствително надвишава неотдавна публикуваната глобална оценка. Това се отнася най-вече за хората с натрупани мазнини в областта на корема“, съобщи ръководителят на изследването Пол Лаурсън от Технологичния университет в Нова Зеландия. Учените са категорични, че затлъстяването се превръща в чумата на XXI век.
Според експертите най-сериозна е ситуацията със затлъстяването в САЩ, Исландия, Нова Зеландия и Гърция. В тези държави проблемът е засегнал над 90% от мъжете, 71-81% от жените и над половината деца. Почти във всички останали развити страни положението е подобно, въпреки че не е така драстично – средният дял на мъжете със затлъстяване е 78-88%, при жените – 52-72%, а при децата – около половината.

На този песимистичен фон се открояват две държави – Япония и Бруней, където мъжете и жените с наднормено тегло са не повече от половината, а нивото на детското затлъстяване е рекордно ниско.
Учените от Нова Зеландия напомнят, че затлъстяването е причина за сериозни проблеми с обмяната на веществата и води до захарен диабет, което значително съкращава продължителността на живота.


 

 

Сподели във Facebook