Ако човек обича да си пийва, това не означава, че е алкохолик. Специалистите също са на мнение, че не е необходимо хората да са заклети трезвеници, защото има безопасна доза спиртни напитки, която може да се употребява без опасност за здравето.

Учени от Фонда за сърдечни заболявания във Великобритания анализираха данните на повече от 600 хиляди души от 19 страни, които употребяват алкохол. Оказва се, че 100 грама чист спирт в седмицата няма да окажат негативно влияние върху организма ни. Това количество е еквивалент на 2,5 литра 4-процентна бира, 875 мл 13-процентно вино или 250 мл силен алкохол като водка.

Експертите отбелязват обаче, че превишаването на тази норма може да окаже изключително неприятен ефект върху организма, като повишава риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, аневризма и др. Според изследванията по-високите дози алкохол съкращават живота с 1-2 години, а продължителната употреба на повече от 350 мл чист спирт на седмица – с 4-5 години.

Съвсем наскоро учени от Нова Зеландия доказаха, че алкохолът в по-големи количества може да стане причина за появата на седем вида рак.

Сподели във Facebook