Здраве

3 Октомври 2018

Животът днес

Според специалисти от Световната здравна организация (СЗО) сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт по целия свят. Експертите твърдят, че хората продължават да не са добре информирани за профилактиката на тези здравословни проблеми и често се доверяват на разпространени митове.

Например учените признават, че към инфаркта може да има предразположеност, но това не означава, че си обречен, както са убедени много хора. Спазването на елементарните правила за здравословен начин на живот - отказът от пиене и пушене, увеличаване на физическото натоварване, избягване на наднорменото тегло, балансираното хранене и здравият сън, ще помогнат рискът значително да се понижи.

Също така много хора смятат, че не е необходимо да мерят кръвното си налягане без повод. Това е голяма грешка, твърдят експертите от СЗО. Известно е, че хипертонията често протича без симптоми, а тя е една от главните предотвратими причини за сърдечносъдовите заболявания. Рано откритата хипертония може да помогне да се избегнат усложненията, напомнят лекарите и призовават хората редовно да мерят кръвното си налягане.

Не бива и да се мисли, че сърдечносъдовите заболявания протичат еднакво при мъжете и при жените. Според учените това е още един мит и подчертават, че тези здравословни проблеми често зависят от пола. Симптомите на инфаркта при мъжете обикновено са по-типични, но при жените по-често са случва „мълчалив инфаркт“, протичащ практически без симптоми, съобщават специалистите от СЗО. Според статистиката до 40% от жените, които са получили инфаркт, не са усещали никаква болка в гърдите. Но при 50% от тях се е появил проблем със съня около месец преди да получат инфаркт.

Истина ли е, че при проблеми със сърцето физкултурата е противопоказна? Това е още един мит, казват учените. Те отбелязват, че когато се говори за увеличаване на физическата активност, лекарите имат предвид натоварване с умерена интензивност – разходки сред природата, ходене пеша и други подобни.

Сподели във Facebook