Добавянето на подправки към мазните хранителни продукти може не само да понижи негативното им влияние върху различните органи, но и да намали възпалителните процеси в целия организъм, съобщава изданието The Journal of Nutrition.

Американски учени от университета в Пенсилвания провели редица експерименти, за да установят дали подправките и кои точно могат да намалят вредата от мазните храни. Според специалистите основният проблем е, че калоричната храна предизвиква възпалителни реакции в организма. В проведения от тях експеримент участвали хора на възраст от 40 до 65 години. Те били разделени на три групи, като всички се хранели в продължение на три дни с тлъсти продукти. Първата група не употребявала подправки, втората – по 2 грама, а третата – по 6 грама. Резултатите от изследването и кръвните анализи показали, че ефектът е най-добър, когато мазните продукти се употребяват с 6 грама подправки.

За целите на изследването учените подбрали смеси от черен и червен пипер, босилек, канела, дафинов лист, кориандър, джинджифил, магданоз, риган, розмарин, куркума и мащерка. Според специалистите букетът от тези подправки е направил високовъглехидратните и мазни храни по-полезни за здравето.

Сподели във Facebook