Специалисти от САЩ излекуваха мъж от мигрена с помощта на растителна диета, съобщава изданието BMJ Case Reports.

60-годишен пациент страдал от главоболие в продължение на 12,5 години и нищо не му помогнало. Всеки месец той получавал по 4-6 силни пристъпа. Пулсиращата болка продължавала около 72 часа и тя била съпроводена с повишена чувствителност към звуци и светлина. Мъжът приемал всичките лекарства, които му били предписани, отказал се от продуктите, провокиращи мигрената, като шоколад, сирена, ядки, кофеин и сушени плодове, занимавал се с йога и медитация. Мерките обаче не му помогнали да се справи с главоболието.

Тогава лекарите му предложили да опита диетата LIFE, която включва тъмнозелени листни зеленчуци и смутита от тях. Ограничава се и употребата на пълнозърнести и млечни продукти, на зеленчуци, съдържащи нишесте, както и на масло и червено месо. Мъжът престанал да приема лекарства срещу мигрена, когато честотата на пристъпите намаляла. Даже започнал да си позволява яйца, сьомга и студен чай, които преди това предизвиквали у него главоболие.

Само три месеца след промяната в начина на хранене мигрената при този пациент изчезнала и не се е появявала вече осем години.

Учените обясняват ефекта от диетата в съдържащите се в зелените листни зеленчуци голямо количество каротиноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Според специалистите нерядко мигрената се свързва със системните възпаления и окислителния стрес.

Изследователите отбелязват, че състоянието и на други пациенти с главоболие чувствително се е подобрило, след като в продължение на три месеца са се придържали към тази диета.

Сподели във Facebook