Здраве

27 Септември 2021

Животът днес

Известно е, че хамбургерите, чипсовете и пиците, или т.нар. фаст фууд, влияят зле на сърцето и фигурата. Повечето хора обаче не знаят, че бързите храни мога да навредят и на мозъка, пише немското списание Focus.

„Хранейки се с фаст фууд и движейки се малко, хората „изяждат“ своя мозък“, твърдят учени от Австралийския национален университет. За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване и доказали, че нездравословните хранителни навици повишават риска от деменция.

Експертите анализирали около 200 международни проучвания и установили, че колкото по-нездравословно се хранят хората и колкото по-малко се занимават със спорт, толкова по-висока е опасността от появата на деменция, както и на други признаци на когнитивна дисфункция.

„От фаст фууд се надебелява, което може да предизвика хроничното метаболитно заболяване диабет тип 2. Предишни изследвания са доказали, че това може да влоши дейността на мозъка. Резултатите от проучванията, проведени в Австралия, потвърждават тези резултати и правят крачка напред – доказват, че между фаст фууд и влошеното състояние на мозъка има пряка връзка без междинната степен на диабет тип 2. Нашата работа показва, че загубата на неврони започва много по-рано: ние открихме отчетлива връзка между намалената работоспособност на мозъка и нездравословния начин на живот“, съобщават специалистите.

По данни от изследването над 30% от възрастното население на планетата вече страда от наднормено тегло и затлъстяване. А през 2030 г. около 10% от всички възрастни ще страдат от диабет тип 2.

Сподели във Facebook