Учени от университета „Джон Хопкинс“ доказаха, че хранителните продукти, богати на фибри, не само бързо засищат, а и предпазват от много тежки заболявания.

Както е известно фибрите са съвкупност от вещества като целулоза, пектин, лигнин и др., които се съдържат в растителните продукти. Основното им предимство на фибрите според специалистите е, че те не се преработват в стомашно-чревния тракт. Те осигуряват чувството за насищане и помагат за пречистването на организма от токсините. Освен това фибрите потискат усвояването на захарите, което намалява гликемичния индекс.

Учените отбелязват, че фибрите директно въздействат върху бифидобактериите в стомаха като ги подхранват и по този начин укрепват имунитета на хората.

Богати на фибри са зелето, грахът, броколите, брюкселското зеле, краставиците, ябълките, морковите и др.

Сподели във Facebook