Специалисти от Бостън опровергаха 5 от най-разпространените митове за здравословното хранене. Кои са те:

1. Закуската е задължителна

Според експертите хората допускат грешка, когато смятат, че закуската е най-важното хранене и тя трябва да осигури по-голямата част от енергията, необходима за деня. Резултатите от последни изследвания доказват, че това твърдение не отчита индивидуалните особености. Някои хора се събуждат с чувството на глад, а организмът на други още не се е събудил, за да приема храна. В тези случаи се препоръчва закуската да бъде лека, а основните калории да се прехвърлят на обяда и на вечерята.

2. Никаква захар

Втората грешка, която много хора допускат, е че смятат захарта за враг на човечеството. Глюкозата обаче е необходима за нормалната дейност на главния мозък. Вредата идва не от захарта, а от неконтролируемия ѝ прием. Това наистина не бива да се допуска.

3. Без замразени зеленчуци и плодове

Според третия мит здравословни са само пресните плодове и зеленчуци, но не и замразените. Още преди време учените доказаха, че при шоковото замразяване до 70% от полезните вещества в продуктите се запазват. При пресните обаче това не е така, защото често те изминават дълъг път от полето до трапезата, а и ги берат неузрели. Така полезните им вещества силно намаляват.

4. Два литра вода на ден

Необходимостта от ежедневна употреба на два литра вода също е спорна. При всеки човек трябва индивидуално да се отчита потребността от течности – средно е 30 мл на килограм от теглото. Освен това при физическо натоварване например необходимостта от вода е по-голяма. В горещините трябва да осигурим повече влага на организма си в сравнение с прохладните дни. Учените не препоръчват да се пие вода насила, но задължително трябва да се избягва обезводняването.

5. Течностите по време на хранене са табу

Всъщност този мит е развенчан отдавна. Течности по време на хранене не само може да се приемат, но и се препоръчват, ако храната е суха.

Сподели във Facebook