Здраве

12 Февруари 2021

Животът днес

Американски експерти стигнаха до извода, че средиземноморската диета е най-здравословната. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание U.S. News & World Report в ежегодния рейтинг на най-полезните начини на хранене. Учените оценили здравословните ефекти от 39 диети.

Специалистите отбелязват, че средиземноморската диета има много предимства, между които намаляване на теглото, поддържане на доброто състояние на сърдечносъдовата система и мозъка, профилактика на рака и контрол на диабета. Следвайки тази диета, хората могат да избегнат много хронични заболявания.
„Доколкото става въпрос за хранителен режим, а не структурирана диета, всеки може сам да прецени колко калории са му необходими, за да намали теглото си или да го поддържа в здравословните граници.“, съобщиха експертите.

Средиземноморската диета включва употребата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови култури, зехтин, подправки, риба и морски продукти. Допуска се веднъж седмично в менюто да присъстват пилешко месо, яйца, сирена и кисело мляко в умерени количества. А десертите и червеното месо само при особени случаи. Червеното вино също е част от този начин на хранене.

На второ място учените поставиха диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), която се препоръчва при лечение на хипертония. На трето място се оказа флекситарианската диета. Тя е подобна на вегетарианството, но пълният отказ от месо не е необходим. Основното меню обаче се състои от плодове, зеленчуци и зърнени култури.

Сподели във Facebook