Здраве

16 Декември 2018

Животът днес

Експерти от университета в Луизиана, САЩ, установиха, че всекидневната употреба на орехи дори в неголеми количества, увеличава нивото на противовъзпалителните бактерии в стомашно-чревния тракт, което укрепва здравето на целия организъм. Учените твърдят, че орехи трябва задължително да се ядат, защото предпазват още от сърдечносъдови болести, рак и деменция.

Според изследователите тези ядки са несравними по съдържание на омега 3 мастни киселини. Те са богати и на белтъчини и фибри. За да стигнат до тези изводи, американските учени провели експеримент с лабораторни мишки. Резултатите показали, че орехите влияят върху организма като пробиотиците, които стимулират ръста на полезните  противовъзпалителни бактерии, помагащи на храносмилателната система.

Учените напомнят, че стомашно-чревната флора е свързана с много аспекти на здравето, включително със стареенето, с артрита, с депресиите, със злокачествените и сърдечносъдови заболявания.

Резултатите от изследването на експертите показват, че шепа ореха на ден е достатъчна, за да подобри здравословното състояние на храносмилателната система, да намали риска от сърдечносъдови заболявания, рак и деменция. Този ефект учените свързват именно със способността на тези ядки да стимулират ръста на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.

Сподели във Facebook