Да започваме деня с голяма чаша вода се оказва един от най-полезните навици, но всеки втори човек пие недостатъчно вода, доказаха немски учени. Какви са плюсовете за здравословното състояние на хората, които веднага след събуждането си посягат към чашата с живителна течност:

Засилва се метаболизмът

Изследвания са доказали, че употребата на достатъчно количество вода, може да ускори обмяната на веществата. Причината е, че хладната течност принуждава организма да изравни температурата ѝ с тази на тялото, за което се изразходва енергия и се изгарят повече калории. „Който иска да отслабне, трябва да започва деня си с голяма чаша вода“, твърдят немските специалисти.

Организмът се пречиства от токсините

Когато човек спи, в организма му се включват възстановителните процеси. Токсините започват да се разрушават, затова трябва да се изхвърлят. Натрупването им води до нарушения в различни органи. Водата е най-добрият вариант да пречистим организма си от вредните вещества.

Подобрява се храносмилането

Много проблеми на храносмилането са предизвикани от прекалена киселинност на стомаха. С това може да се справи чашата с вода.

Избягват се инфекциите на пикочния мехур

Според данните употребата на 1,5 литра вода на ден понижава риска от инфекции на пикочния мехур с 50%. Хората, страдащи от цистит, могат да си помогнат, започвайки деня си с вода.

Подобрява се състоянието на кожата и косата

Дефицитът на вода ускорява появата на бръчки, придава нездравословен вид на кожата, а косата става суха и чуплива. Сутрешната чаша с вода може да избави от тези признаци на стареенето.

Сподели във Facebook