Умните тестове в медицината

Звучи странно, но все още огромното мнозинство от хората не се възползва от сериозните постижения на медицината през последното десетилетие.

Оказва се, че технологиите в тази област изпреварват сериозно нашата нагласа да ги приложим по отношение на собственото си здраве.

Разбира се, достъпът до съвременни изследвания и лечение зависи основно от здравната система, която държавата е изградила.

Но тук няма да говорим за най-скъпите и съответно ограничено достъпни технологии като изследването с позитронно-емисионен томограф или операциите с помощта на високотехнологични роботи.

Става въпрос за лесно приложими методи за ранно откриване на заболявания или склонност към тях, които всеки може да направи, ако е информиран,  има воля, отдели време и разумен финансов ресурс.

1. Новата епидемия – сърдечно-съдовите болести

Всеки знае, че рискът да се разболее, инвалидизира и загине от инфаркт или инсулт е много висок, но малцина правят нещо реално, за да разберат и предотвратят индивидуалния си риск. А алгоритъмът е ясен.

През последните години беше установено, че един кръвен показател има сериозно прогностично значение за сърдечно-съдовия риск.

Нарича се С-реактивен протеин (CRP) и – най-общо казано – показва наличието и нивото на възпаление на вътрешния слой на артериите в организма. А когато те са възпалени (но не си представяйте обичайната инфекция – става дума за възпаление от друг тип), рискът от инциденти е много висок.

Високоспецифичният CRP може да се изследва във всяка добре оборудвана лаборатория на абсолютно достъпна цена. Проблемът е, че дори и някои от лекарите не предписват това изследване, защото пътят от научното откритие до практиката се оказва доста дълъг.

Измерването на CRP не означава да загърбим традиционните изследвания, показващи какво се случва с артериите ни: липиден профил, който включва общ холестерол, фракциите LDL („лош холестерол”) и HDL („добър холестерол”) и триглицериди; кръвна захар на гладно и пикочна киселина в кръвта.

Към тези лабораторни показатели трябва да прибавим ЕКГ и ехографско изследване на сърцето. Всичко това дава реална картина, дори и да нямаме оплаквания, а при необходимост могат да се направят и допълнителни изследвания като велоергометрия, 24-часов запис на ЕКГ и кръвно налягане, коронарография.

Въпросът е да хванем болестните процеси, преди да имаме сериозен проблем. А коварното е, че в началния си стадий те са „неми” – нищо не ни боли.

По отношение на кръвоснабдяването на мозъка вече е много напреднала технологията на доплеровите изследвания, които показват не само кръвотока в шийните артерии, но и в съдовете в самия мозък под черепните кости.

Доплеровата сонография е неинвазивно, напълно безболезнено, кратко и много информативно изследване на достъпна цена.

2. Рак

Безспорно има сериозни начини да противодействаме на най-разпространените форми на това заболяване, вместо да изпитваме суеверен страх и да си казваме „дано не ми се случи”.

При мъжете над 50 г. простатата трябва да се изследва веднъж годишно при уролог, а преди това трябва да се прави съответният туморен маркер PSA – простатноспецифичен антиген.

Ако той е повишен значително, ще се наложат и други изследвания. Рано откритият простатен рак е лечим!

При жените освен традиционната цитонамазка вече има и тест, който показва дали дамата е засегната от човешкия папиломен вирус. А този вирус е доказаният причинител на рака на маточната шийка. Така с новите тестове откривате евентуален риск от развитие на рак, а не негов ранен стадий, както е при цитонамазката.

Разбира се, заразата с човешки папиломен вирус в никакъв случай не означава, че ще развиете рак, но тази инфекция е едно предупреждение за още по-стриктно посещаване на гинеколога.

И двата пола често са засегнати от рак на дебелото черво. В началото при него няма никакви оплаквания.

Първото профилактично изследване е за т.нар. окултно кървене. Чрез него се хващат микрокръвоизливи, които дори началните тумори предизвикват, но без видими признаци. Следващата стъпка при положителен тест е колоноскопията.

Не е приятна (оглеждане с тънка оптична тръба на дебелото черво), но не се прави под упойка и е единственият сигурен метод, че червото не е засегнато от рак и други болести.

В САЩ правят това изследване задължително след определена възраст, дори и да няма микрокръвоизливи. У нас се прави във всички големи гастроентерологични центрове. Един ден отсъствие от работа си струва, ако това ще ви спаси живота.

3. Остеопороза

Това заболяване не изглежда чак толкова страшно, но при по-внимателен анализ се оказва точно такова.

На първо място, е силно инвалидизиращо, а доста възрастни хора в прекрасна психическа кондиция западат след тежки счупвания и залежаване и в крайна сметка си отиват.

Затова, ако сте жена над 50 г. и мъж над 60 г., задължително изследвайте костната си плътност със специален апарат, определящ здравината на прешлените и бедрените шийки.

Ако при първото изследване нещата са добри, вторият път може да е и след 3 години. Но при установен проблем ще започнете лечение навреме, което ще ви спести счупвания, намаляване на ръста, болки и страдания.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 110