Здраве

13 Януари 2010

2060

Животът днес

Уникални безкръвни операции

В столичната „Хил клиник” се проведе уникална операционна сесия с първия и единствен в България Зелен лазер за отстраняване на аденом на простатата.

Операциите бяха направени от екип, ръководен от уролога д-р Илия Калчев, и с прякото участие на д-р Стив Олдъз, старши консултант в AMS (American Medical Systems).

Хирургичната намеса е абсолютно безкръвна, с няколкочасов престой на пациентите в клиниката. Операциите продължиха по 45 мин всяка.

Зеленият лазер е иновативно решение номер едно при увеличена простата. За разлика от класическата операция – ТУРП, операцията със Зелен лазер протича без кървене и без усложнения, а пациентът се завръща вкъщи до 24 часа. Зеленият лазер е най-ново поколение лазери в простатната хирургия, който се наложи пред останалите диодни лазерни технологии, защото големият брой проведени процедури и клинични проучвания потвърдиха изключителната ефективност на технологията „Зелен лазер”.

Голямо предимство на тези операции е, че се запазва и сексуалната функция на мъжа.

Зеленият лазер за първи път е представен във Великобритания през октомври 2002 г. и през май 2005 след клинични изпитания е въведен в практиката на високоспециализираните урологични клиники. За този период от време лечението със Зеления лазер напълно измести ТУРП.

Статистиката сочи, че не се наблюдава необходимост от повторение на процедурата, както и че са минимизирани страничните ефекти, съпътстващи класическите простатни операции.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 82